Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Mіжрегіональна зустріч з питань покращення якості послуг у сфері ВІЛ/СНІД
28.04.2016
13:01

Mіжрегіональна зустріч з питань покращення якості послуг у сфері ВІЛ/СНІД

25-27 квітня  2016 року  у м. Київ за ініціативи проекту USAID RESPOND відбулася Mіжрегіональна зустріч з питань покращення якості послуг у сфері ВІЛ/СНІД.

Метою зустрічі став обмін досвідом та найкращими практиками між учасниками Колаборативу з покращення якості, визначення спільних проблем та напрацювання шляхів їх вирішення в межах пакету впровадження змін, а також оновлення пакетів змін та заходів в рамках пакетів змін на наступні 3 місяці.

Крім цього, учасники обговорили питання, які, на думку представників регіональних команд, можуть допомогти у вирішенні проблеми з виявленням нових випадків ВІЛ-інфекції на більш ранніх стадіях, а саме скорочення проведення процедури до-тестового консультування до оцінки лікарем ризику інфікування та надання безпосередньо тестування на ВІЛ-інфекцію, а також обговорили можливість включення діагностики на ВІЛ-інфекцію за допомогою швидких тестів як профілактичного втручання для лікарів загальної практики.

Після проведення перших регіональних зустрічей з покращення ВІЛ-послуг для ключових груп населення в Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях та м. Києві  були визначені системні перешкоди, які впливають на рівень тестування, залучення до диспансерного обліку та призначення АРТ.

Впродовж міжрегіональної навчальної сесії учасники виробили рекомендації з подолання наступних системних перешкод в регіонах: процедура підтвердження ВІЛ-інфекції другим тестом ІФА при взятті на диспансерний облік, обстеження при призначенні АРТ, невідповідність сайтів АРТ штатному розкладу та непропорційне навантаження сайтів диспансерною групою та кількістю пацієнтів на АРТ.

Впродовж зустрічі Заступник директора з питань організації медичної допомоги ВІЛ-інфікованим особам ДУ "Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України" Лариса Гетьман виступила з презентацією, в якій окреслила питання виконання Національної програми боротьби з ВІЛ/СНІД  та новини щодо розробки уніфікованого клінічного протоколу, над яким працюють співробіники ДУ "Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України".

Інші новини