Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Моніторинг води після теракту на Каховській ГЕС: майже 35 % проб води не відповідають гігієнічним нормам
06.07.2023
17:10

Моніторинг води після теракту на Каховській ГЕС: майже 35 % проб води не відповідають гігієнічним нормам

Моніторинг проб води з поверхневих водойм у Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській і Херсонській областях проводиться щоденно. Спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб відбирають воду для дослідження вздовж річкового русла, Інгула, Інгульця, Південний Буг, лиманів Дніпра в зоні затоплення внаслідок руйнування дамби, вздовж морського узбережжя та Каховського водосховища. 

«За результатами щоденного моніторингу, які проводять спеціалісти центрів контролю та профілактики, фіксуємо постійне і значне мікробне забруднення саме поверхневих водойм, які стосуються Чорного моря, річок Дніпра, Інгула, Інгульця, Південного Бугу та лиманів. Найбільш значні відхилення від показників безпеки зберігаються в Одеській області. Загалом, заборони на купання діють на Херсонщині, Миколаївщині та Одещині, і вкрай важливо, щоб люди не нехтували ними, адже така вода небезпечна для здоров’я через ризики кишкових інфекцій та ротавірусу», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Станом на 4 липня з 1 604 проб, за результатами досліджень, 540 не відповідають гігієнічним вимогам. Зафіксовані перевищення санітарно-хімічних, мікробіологічних і токсикологічних показників. Серед небезпечних — сальмонели, яйця та личинки гельмінтів, кишкова паличка, ротавірус. Також виявляють холероподібний вібріон. 

На відміну від холерних холероподібні вібріони не є збудниками холери, проте можуть викликати харчові токсикоінфекції, як розлади кишкового тракту з легкою або середньою формою тяжкості.  Факторами передачі інфекції можуть бути: забруднена вода відкритих водойм, риба, креветки, молюски тощо. Їх також додатково досліджують у лабораторіях ЦКПХ на наявність збудників паразитарних хвороб. 

Через забруднення води поверхневих водойм в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях заборонено купання. Під суворою забороною також вилов риби на цих територіях та збір мертвої риби у місцях масового мору. Вона може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Жоден зі способів приготування не може зробити таку рибу безпечною.

Читайте також

Перша допомога при зневодненні внаслідок кишкової інфекції

Які заходи варто вжити задля безпеки оселі після підтоплення

Воду з криниць та каптажів на підтоплених територіях вживати небезпечно: правила безпечного споживання води

Інші новини