Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
На Івано-Франківщині немає спалаху гепатиту А. В області зафіксовані лише поодинокі випадки, не пов'язані зі спалахом на Вінниччині
02.11.2023
16:36

На Івано-Франківщині немає спалаху гепатиту А. В області зафіксовані лише поодинокі випадки, не пов'язані зі спалахом на Вінниччині

В Івано-Франківській області не зафіксовано спалаху гепатиту А. Так, у регіоні справді зареєстровано протягом останніх тижнів кілька випадків захворювання, але всі вони - спорадичні (поодинокі). 

"На території Івано-Франківської області спалахів вірусного гепатиту А не зареєстровано, ці випадки є поодинокими та не мають спільного епідеміологічного зв'язку", - заявила Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я.

"Наразі спалаху гепатиту А в нашій області не спостерігаємо", - наголосив Руслан Савчук, генеральний директор Івано-Франківського обласного ЦКПХ.

Як розповів пан Савчук в ефірі національного телемарафону, на сьогодні в лікувальних закладах Івано-Франківської області перебувають 8 осіб, протягом доби надійшла ще одна пацієнтка, її стан - середнього ступеня важкості. Усім надається медична допомога. 

"Усі пацієнти у середньому ступені важкості, лікуються вже протягом декількох днів. Вони у процесі одужання", - заявив гендиректор Івано-Франківського оЦКПХ.

Зафіксовані на Прикарпатті випадки ВГА не пов’язані з його спалахом у Вінницькій області. 

"Випадки гепатиту А на Прикарпатті, які зараз зареєстровані та яких протягом місяця було 12, вони між собою не пов’язані, ці випадки спорадичні. Вони жодним чином не пов’язані зі спалахом, який є на Вінниччині", - наголосив Руслан Савчук.

За його словами, регіон готовий до реагування у разі загострення ситуації, яка наразі цілком контрольована. 

"Наразі жодних пересторог щодо того, що можуть бути подібні спалахи, як у Вінниці, у нас немає", - додав головний державний санітарний лікар Прикарпаття. 

Як повідомлялося раніше, у Вінницькій області розпочали щеплення медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Крім того, для вакцинації дітей доставили 1 100 доз вакцини для профілактики ВГА та формування резерву, вакцинації у закритих колективах. 

Гепатит А — це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Воно зазвичай передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей; через недотримання особистої гігієни; у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. 

Серед симптомів ВГА: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. 
 

Читайте також:

Гепатит А: як передається, симптоми та профілактика

Спалах вірусного гепатиту А на Вінниччині: у лікарнях перебуває 151 людина

На Вінниччині спалах гепатиту А визначили як надзвичайну ситуацію обласного рівня

Інші новини