Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
На Закарпатті обговорили стан протидії захворюванню на туберкульоз
04.05.2017
14:16

На Закарпатті обговорили стан протидії захворюванню на туберкульоз

25 квітня 2017 року на базі Закарпатського ОКТМО «Фтизіатрія» відбулося виїзне засідання Дня депутата Закарпатської обласної ради на тему «Стан протидії захворюванню на туберкульоз в області».

Під час засідання депутати, разом з головою облради Михайлом Рівісом, обговорили стан протидії захворюванню на туберкульоз у Закарпатті та результати виконання Програми протидії захворюванню на туберкульоз в області на 2012-2016 роки.

Крім того, було також обговорені питання протидії туберкульозу в області, серед яких: відсутність сучасного медичного обладнання, хронічне недофінансування заходів та програм протидії туберкульозу із бюджетів різних рівнів, незадовільні умови перебування у більшості протитуберкульозних стаціонарів, насамперед районного рівня, організація та проведення профілактичних оглядів на туберкульоз серед неорганізованого населення, перерви лікування хворих через відсутність програм медико-соціального супроводу.

В свою чергу головний лікар ОКТМО «Фтизіатрія» Василь Скрип розповів і про досягнення у протидії туберкульозу: часткове покращення матеріально-технічної бази тубзакладів, покращення лабораторної діагностики туберкульозу сучасними методами, покращення ефективності лікування хворих на туберкульоз, зменшення первинного виходу на інвалідність за 5 років на 31,2 %.

Серед перспектив у сфері протидії туберкульозу є підготовка та реалізація великого інфраструктурного проекту «Зменшення ризику епідемії туберкульозу на прикордонних територіях України і Польщі шляхом будівництва туберкульозної лікарні на 100 ліжок в Закарпатській області та впровадження інноваційних методів моніторингу, профілактики і лікування туберкульозу» в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Польща–Білорусь–Україна 2014–2020».

Також, для боротьби проти туберкульозу обласна рада вже затвердила відповідну цільову програму протидії захворюванню на туберкульоз в області на 2017-2021 роки. На реалізацію її заходів в 2017 році передбачено  6 млн грн.

Під час засідання також було внесено багато слушних пропозицій, що ляжуть в основу пріоритетних заходів із протидії туберкульозу як на 2017 рік, так і наступних років. На завершення депутати поспілкувалися з колективом, відвідали дитяче відділення, бактеріологічну лабораторію, хірургічне відділення та діагностичні підрозділи. 

Інші новини