Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Наскільки точні експрес-тести для виявлення ВІЛ?
17.12.2023
09:31

Наскільки точні експрес-тести для виявлення ВІЛ?

Фахівці Центру громадського здоров'я відповіли на запитання читачів, наскільки точними є експрес-тести для виявлення ВІЛ та яка ймовірність отримати хибно негативний результат, використовуючи такий тест.

ВІЛ-інфекцію можна виявити з високою точністю як за допомогою інструментальних методів обстеження, так і швидких тестів у межах затвердженої на національному рівні стратегії та алгоритму тестування.

Відповідно до  затвердженого в Україні алгоритму тестування (Наказ МОЗ України "Про удосконалення системи управління якістю лабораторних досліджень у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу" від 05.04.2019 №794) для встановлення діагнозу ВІЛ-інфекції можна використовувати як швидкі тести, так й інструментальні методи обстеження.

В Україні використовують швидкі тести III покоління, які дозволяють виявити антитіла до ВІЛ. Це значно полегшує діагностику та дає можливість встановити діагноз у день звернення пацієнта. На скринінговому етапі використовуються швидкі тести з найвищими показниками чутливості (не менше ніж 99%), на підтверджувальному етапі - з найвищими показниками специфічності (не менше ніж 99%), що забезпечує точність встановлення діагнозу.

Знайти найближчий пункт тестування на ВІЛ можна у чат-боті #ТЕСТпоруч  https://t.me/HIVfree_bot і на сайті https://testporuch.phc.org.ua. Тут можна зрозуміти власні ризики щодо ВІЛ, а також дізнатися, де і як пройти тестування: у медичному закладі, дружній неурядовій організації чи самостійно вдома.

Читайте також:

У Києві відбулись тренінги для соціальних працівників з послуг тестування на ВІЛ-інфекцію

Міжнародний тиждень тестування на ВІЛ та вірусні гепатити: де пройти тестування?

Дослідження з верифікації алгоритмів тестування на ВІЛ із застосуванням швидких тестів

Інші новини