Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Наслідки теракту на Каховській ГЕС: 15% проб води не відповідають санітарним нормам
03.08.2023
15:25

Наслідки теракту на Каховській ГЕС: 15% проб води не відповідають санітарним нормам

На півдні України спостерігається зниження рівня забруднення поверхневих вод після теракту на Каховській ГЕС. У перші дні після руйнування гідроелектростанції морська та річкова вода за бактеріологічними показниками не відповідала санітарним нормам у 35% випадків.

Наразі, як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я, рівень забруднення морських та річкових вод знизився до 15%.

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що вода поступово очищується, проте вона все ще небезпечна для купання, використання у господарських цілях та вилову риби для вживання.

"У воді виявляється ротавірус, збудники гострих кишкових інфекцій – тобто ризики інфікування та негативного впливу на здоров’я зберігаються", – зазначив він.

На сьогодні холери, вірусного гепатиту А та спалахів гострих інфекційних захворювань на територіях постраждалих унаслідок підриву Каховської ГЕС областей України не виявлено, тобто епідеміологічна ситуація там контрольована.

Крім того, фахівці ЦКПХ відбирають для дослідження проби ґрунту на територіях областей, де повністю спала вода після затоплення. Станом на кінець липня 91% проб відповідає гігієнічним вимогам.

Нагадаємо, починаючи з 6 червня, дня теракту на Каховській ГЕС, проводиться щоденний моніторинг річкових та морських вод в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Інші новини