Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Нові ініціативи в профілактиці ВІЛ/СНІД: Україна об’єднує зусилля на міжнародному рівні
07.10.2015
17:16

Нові ініціативи в профілактиці ВІЛ/СНІД: Україна об’єднує зусилля на міжнародному рівні

07 жовтня 2015р відбулося урочисте підписання чотиристороннього Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю у сфері протидії ВІЛ/СНІД між Міністерством охорони здоров’я України, ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України», Об’єднаною Програмою ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС) та компанією Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH в Україні. Цей Меморандум дає можливість об’єднати зусилля для боротьби з епідемією ВІЛ-інфекції, зміцнити партнерство та заручитися міжнародною підтримкою для подолання епідемії ВІЛ в Україні. Вперше в Україні такий рамковий документ за участю міжнародних партнерів має на меті профілактику ВІЛ-інфікування серед загального населення.

За словами Міністра охорони здоров’я України Олександра Квіташвілі, держава підтверджує свою відданість справі боротьби з ВІЛ/СНІДом. «Питання протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу є одним із пріоритетних для Уряду України, і саме на Міністерство покладено забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері охорони здоров'я та боротьби з ВІЛ. Ми готові очолити ініціативу партнерів та в межах своїх повноважень підтримати впровадження в Україні спільної інформаційної кампанії з профілактики ВІЛ. А успішна імплементація такої Кампанії дасть змогу підвищити ефективність Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки».

За оцінками ВООЗ та ЮНЕЙДС, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед країн Східної Європи та Центральної Азії. За офіційною статистикою, з початку 2015 року в Україні зареєстровано біля 10 000 людей, які живуть з ВІЛ, а загальна кількість осіб, яким було поставлено діагноз ВІЛ-інфекція, з 1987 по 2015 рік складає понад 274 тис. осіб. До 55% людей, які живуть з ВІЛ, не знають про свій статус і залишаються поза медичним спостереженням.

Така ситуація викликає стурбованість міжнародних організацій, які підтримують Україну в боротьбі з епідемією. «За дорученням Федерального Уряду Німеччини GIZ підтримує процес перетворень в Україні з 1993 року, а  боротьба з ВІЛ/СНІД є одним з ключових напрямків нашої співпраці з Україною. Хочу нагадати, що на початку 1990-х років Німеччина стикнулась з однією з найтяжчих епідемій ВІЛ у Європі, і після використання багатьох інструментів та методик, найефективнішими виявились саме профілактичні програми для загального населення, які охопили все суспільство, підвищили обізнаність щодо ВІЛ та популяризували відповідальну поведінку і здоровий спосіб життя. Саме тому ми вітаємо підписання цього Меморандуму, адже ми впевнені, що лише разом можна подолати епідемію ВІЛ», наголошує Директор GIZ Бюро в Україні Сабіне Мюллер.

Всі учасники наголосили на важливості партнерства та спільних заходів як запоруки результативної протидії ВІЛ. «Спільна реалізація інформаційної кампанії з профілактики ВІЛ у партнерстві ЮНЕЙДС, GIZ, за умови лідерства Уряду України та залучення громадянскього суспільства, стане важливим кроком в мобілізації суспільства для перемоги над епідемією СНІД», підкреслив у своєму виступі Регіональний директор ЮНЕЙДС у країнах Східної Європи та Центральної Азії Віней Салдана. ЮНЕЙДС співпрацює із національними партнерами задля реалізації нової стратегії 90-90-90, що включає в себе досягнення до 2020р. таких показників: 90% людей, які живуть з ВІЛ, знають свій ВІЛ-статус; 90% людей, які живуть з ВІЛ та знають свій ВІЛ-статус, отримують антиретровірусне лікування; у 90% людей, які отримують лікування, досягнутий невизначений рівень вірусного навантаження.

Директор УЦКС професор Наталія Нізова зазначила: "Спільні зусилля міжнародних партнерів та урядових організацій зможуть закликати якомога більше молодих людей до відповідального ставлення до життя та здоров'я. Ми пишаємося співпрацею з GIZ та UNAIDS та, в свою чергу, будемо виконувати роль головного національного партнера та виконавця профілактичних програм у протидії ВІЛ/СНІД в Україні. Після завершення програми ми зможемо підтримувати сталість надання послуг населенню на національному рівні".

Посол доброї волі ЮНЕЙДС у Східній Європі та Центральній Азії Віра Брежнєва висловила свою підтримку цій ініціативі. «Все починається із інформації та знань. А цього ніколи не буває багато. Тому я із задоволенням підтримую цей Меморандум, який дозволить об’єднати зусилля і ресурси Уряду України, GIZ та ЮНЕЙДС – і розгорнути широкомасштабну та яскраву інформаційну кампанію і донести до кожного необхідну інформацію про ВІЛ», зазначила Віра Брежнєва.

Після завершення офіційної частини відбулася робоча дискусія в рамках Круглого столу «Превентивні кампанії з ВІЛ: вибраний європейський та український досвід», в якій взяли участь представники Уряду України, громадського сектору та міжнародних організацій для обговорення ефективної співпраці та презентації ініціатив з протидії ВІЛ в Україні в умовах сучасних викликів та досвіду кампаній, спрямованих на загальне населення.

В рамках круглого столу Заступник директора з виконання програм УЦКС Віталій Каранда окреслив основні тенденції епідемії ВІЛ/ СНІДу та навів переконуючу статистику важливості використання профілактики у протидії епідемії ВІЛ в Україні.

 

 

Інші новини