Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Олена Зеленська зустрілась у США з гендиректором ВООЗ й обговорила тему ментального здоров’я
20.09.2023
16:35

Олена Зеленська зустрілась у США з гендиректором ВООЗ й обговорила тему ментального здоров’я

Перша леді України Олена Зеленська на полях Генасамблеї ООН обговорила з гендиректором ВООЗ Тедросом Адханомом Гебреєсусом подальше партнерство, зокрема підтримку ментального здоров’я в умовах війни.

Олена Зеленська наголосила, що для України пріоритет - людина, її життя, й один із чинників якості життя - ментальне здоров’я. "Саме тому Всеукраїнська програма ментального здоров’я, яка створена й уже реалізується за моєю ініціативою, насамперед про людину та для людини, бо покликана зробити психологічну допомогу й навчання самодопомозі повсюдними та доступними. А наша надійна помічниця на цьому шляху – ВООЗ", - написала вона у своєму Instagram.

Перша леді України нагадала, що саме за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я створено Координаційний центр із психічного здоров’я, який допомагає об’єднати зусилля всіх учасників цієї великої роботи: державних відомств, міжнародних партнерів, бізнесів, громадських організацій.

Олена Зеленська заявила, що тема ментального здоров’я - один з п’яти головних викликів сьогодення у світі. Так вважають жителі 11 країн, як свідчать результати опитування, проведеного напередодні третього Саміту перших леді та джентльменів, що нещодавно відбувся в Києві. 

"Тож запропонувала пану Гебреєсусу на наступній Асамблеї ВООЗ у травні 2024-го присвятити окреме обговорення та резолюцію впливу війни на ментальне здоров’я людства", - розповіла перша леді України.

Крім того, вона розповіла про ще одну ініціативу України: у межах Саміту перших леді та джентльменів було започатковано міжнародне медичне партнерство. 25 меморандумів було укладено між лікарнями в Україні та медичними закладами 14 країн світу: це - важлива підтримка для наших медзакладів – перенавантажених і зруйнованих обстрілами. Олена Зеленська висловила сподівання, що до цієї співпраці долучиться й ВООЗ.

Нагадаємо, за ініціативи першої леді Олени Зеленської була розроблена Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки громадян "Ти як?". Завданням програми, над якою спільно працюють фахівці міністерств, ВООЗ та громадського сектору, є створення системи сервісів і послуг, які можуть підтримати людину, коли вона не справляється самостійно.

Читайте також: 

"Ментальне здоров’я: баланс стійкості та крихкості": у Києві відбувся третій Саміт перших леді та джентльменів

Новий подкаст про ментальне здоров'я у межах всеукраїнської програми "Ти як?"

Інші новини