Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Оновлено клінічну настанову «Профілактика, діагностика та лікування опортуністичних інфекцій і супутніх захворювань у людей, які живуть з ВІЛ»
02.08.2024
15:58

Оновлено клінічну настанову «Профілактика, діагностика та лікування опортуністичних інфекцій і супутніх захворювань у людей, які живуть з ВІЛ»

На сайт Державного експертного центру МОЗ України завантажено оновлену клінічну настанову «Профілактика, діагностика та лікування опортуністичних інфекцій і супутніх захворювань у людей, які живуть з ВІЛ». Цей документ допоможе ефективніше приймати рішення для діагностики та лікування опортуністичних інфекцій відповідно до актуальних світових практик.

Основні зміни:

Сифіліс:

  • Оновлено дані щодо показників захворюваності;
  • Наведено дані щодо офтальмологічного сифілісу;
  • Оновлено діагностичні алгоритми;
  • Надано інформацію щодо постконтактної профілактики доксицикліном бактеріальних інфекцій, що передаються статевим шляхом;
  • Надано інформацію щодо наявності бензатин пеніциліну та прокаїн пеніциліну.

Додаток, таблиці 4, 5 та 6:

  • Оновлено через необхідність включення лікарських засобів для лікування mpox. 

Mpox (віспа мавп):

  • Додано новий розділ щодо mpox, де висвітлено питання епідеміології, діагностики, профілактики та лікування людей з ВІЛ.

Хвороба Шагаса:

  • Оновлено інформацію про епідеміологію хвороби Шагаса; 
  • Оновлено інформацію про застосування ніфуртимоксу та дані щодо його схвалення Управлінням з контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів США.

Наразі міжвідомча робоча група продовжує роботу над підготовкою стандартів медичної допомоги на основі цієї настанови.

Наступний перегляд клінічної настанови заплановано на 2026 рік.

Довідково:

Опортуністичні інфекції (ОІ) – інфекції, які зустрічаються частіше або мають важчий перебіг у людей з ослабленою імунною системою, включаючи людей з ВІЛ. Щоб кожен отримував належну медичну допомогу та підтримку, всі лікарі повинні вміти діагностувати та лікувати ОІ. Для надання якісної допомоги й створення стандартів меддопомоги використовують клінічні настанови як джерело даних доказової медицини. 

За основу цієї клінічної настанови взято рекомендації «Guidelines for the prevention and treatment of opportunistic infections in adults and adolescents with HIV, 2023» («Рекомендації з профілактики і лікування опортуністичних інфекцій у дорослих та підлітків з ВІЛ, 2023 року»), які значною мірою відповідають специфіці медичної допомоги в Україні.

Інші новини