Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Оперативні дані захворюваності на кір: 40 тиждень
09.10.2018
13:30

Оперативні дані захворюваності на кір: 40 тиждень

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, впродовж 40-го тижня 2018 р. на кір захворіло 554 людини — 157 дорослих і 397 дітей. Це на 3% більше, ніж попереднього тижня.

Захворюваність на кір серед дітей залишається високою. Ризик захворіти збільшується і через спільне перебування дітей у школах та дитячих садках. Тому дуже важливо, щоби діти були вчасно щеплені за Календарем профілактичних щеплень.

Нагадуємо, що невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки: Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство освіти і науки України в спільному офіційному листі нагадали головам обласних та Київської міської державних адміністрацій про норми закону (ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

Із початку року на кір захворіло 32 489 осіб — 13 013 дорослих і 19 476 дітей.

Найбільше людей захворіло на кір у Львівській (загалом 6 460 осіб: 1 994 дорослі та 4 466 дітей), Закарпатській (3 149 осіб: 601 дорослий і 2 548 дітей), Івано-Франківській (3 029 осіб: 858 дорослих і 2 171 дитина), Одеській (2 467 осіб: 1 241 дорослий і 1 226 дітей), місті Києві (2 250 осіб: 1 419 дорослих і 831 дитина) і Тернопільській (1 219 осіб: 668 дорослих і 1 151 дитина) областях.

Оперативні дані щодо захворюваності на кір у розрізі всіх регіонів можна побачити на сайті Центру громадського здоров’я за посиланням.

Загалом із початку року від ускладнень кору померло 14 людей: четверо дорослих і десятеро дітей.

Міністерство охорони здоров’я ще раз нагадує, що кір — небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — тільки вакцинація. Діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Для вироблення колективного імунітету необхідно, щоби рівень вакцинації досягав 95–98%, тож іще раз звертаємо увагу батьків: якщо вашій дитині незабаром виповниться рік або шість років, їй треба зробити щеплення відповідно до календаря. Якщо ж дитина пропустила першу чи другу дози вакцини КПК за графіком або ви не пам’ятаєте, коли і які щеплення ви робили дитині, зверніться до медичного закладу, щоб якнайшвидше отримати безоплатне щеплення. Тепер зробити безоплатне щеплення КПК і надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років. Довідка для батьків щодо небезпеки кору та інформація про вакцинацію проти кору — тут.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров’я затвердили наказ про безоплатну імунізацію дорослих, які належать до груп ризику. Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. Зокрема, йдеться про поширення захворюваності у групах, що проживають у спільному просторі (військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти), а також серед освітян і медиків.

Відповідно до зазначеного наказу, впродовж 2018 р. організовано обов’язкові профілактичні щеплення проти кору за епідемічними показаннями:

  • серед груп професійного ризику — медичних працівників, працівників освітніх закладів та немедичних працівників закладів охорони здоров’я, представників силових структур (МВС, Міноборони, СБУ, Національна поліція України, Національна гвардія України, Прикордонна служба України, Державна служба охорони);
  • студентів навчальних закладів без обмеження віку.

Для імунізації цих груп дорослих в Україні вакцини є в усіх регіонах.

Станом на 4 жовтня 2018 р. в Україні наявна 668 851 доза вакцини.

Відповідно до чинного законодавства, вакцини закуповують лише для імунізації дітей. Рішення про імунізацію дорослих у групі ризику приймають як реагування на спалах кору. Для щеплень КПК в Україну зараз постачають вакцину «Пріорикс»; вона якісна, ефективна і безпечна, надається державою безоплатно.

Інші новини