Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Основні правила безпечного сексу
30.11.2021
10:45

Основні правила безпечного сексу

Сексуальність і сексуальний досвід є невід’ємною частиною життя кожної людини. А інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), — на жаль, є невід’ємною частиною сексу.

ІПСШ поширюються під час вагінального, орального або анального сексу або близького інтимного контакту. Багато з цих інфекцій переносяться в рідинах організму, таких як сперма, кров або вагінальні рідини.

Безпечний секс — це коли ви займаєтеся сексом із найменшим ризиком передавання ІПСШ. Це може покращити ваше сексуальне життя, спілкування та довіру між вами та вашими партнерами.

Попри те, що такий секс називають «безпечним», він усе одно несе певні ризики. Єдиний по-спражньому безпечний секс — це відсутність сексу. Але чи таке життя того варте?

Поговорімо ж про практики безпечного сексу!

Правило № 1 — захищений секс під час кожного сексуального контакту. Використовуйте презервативи, якщо маєте вагінальний, анальний чи оральний секс. За належного й постійного використання презервативи є одним із найбільш ефективних способів захисту від ІПСШ, зокрема, ВІЛ-інфекції, та попередження небажаної вагітності. Однак слід ураховувати, що презерватив не гарантує 100% результату, оскільки завжди існує ризик його неправильного застосування, низької якості чи пошкодження цілісності.

Друга найбільш безпечна стратегія — обмежити свою сексуальну активність одним партнером чи партнеркою, який/а займається сексом лише з вами. Переконайтеся, що ви обоє пройшли тестування й точно знаєте, що ніхто з вас не має ІПСШ. Так вдасться значно зменшити ймовірність контакту із хвороботворними організмами.

Та не всім так щастить у житті, щоби раз і назавжди. Нові партнери будуть, тому важливо бути відкритими й готовими до діалогу. Обговоріть ваші попередні досвіди, стан здоров’я, ризиковану поведінку. Починати таку розмову може бути незручно, але захист свого здоров’я — це ваша відповідальність.

Регулярно проходьте медичні огляди — відвідуйте свого гінеколога, уролога, проктолога; тестуйтеся на ІПСШ, ВІЛ, вірусні гепатити. Слідкуйте за своїм тілом — якщо помічаєте нетипові виділення, виразки, пухирці, висип в інтимних зонах — це вже привід піти до лікаря. Так само звертайте увагу на тіло свого партнера.

Уникайте вживання алкоголю чи наркотиків, оскільки це збільшує ймовірність ризикованого сексу. У зміненому стані свідомості людина може проігнорувати правила безпечного сексу або поставитися до них несерйозно. 

Усім, хто має високий ризик інфікуватися ВІЛ, можна приймати PrEP — доконтактну профілактику ВІЛ. Лише одна таблетка на день і використання презервативів — надійно захистить від ВІЛ-інфекції та ІПСШ. PrEP можна отримати безоплатно та конфіденційно. PrEP це завжди правильне рішення та вибір. Більше ось тут: prep.phc.org.ua.

Особиста відповідальність щодо вибору контрацепції та профілактики ІПСШ — це один із базових принципів, які захищають ваше кохання. Адже коли справді любиш, то дбаєш не тільки про себе, а і про свого партнера.

Інші новини