Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Денна норма солі в продуктах — до 5 грамів
16.05.2025
18:05

Денна норма солі в продуктах — до 5 грамів

Українці вживають 12,6 г солі на добу, про це свідчать результати національного дослідження STEPS у 2019 році. Тоді як денна норма солі в продуктах — до 5 грамів на день.

Щоби регулювати споживання солі та зберегти здоров’я, обмежте споживання таких продуктів: технологічно оброблені м’ясні та рибні продукти, солоний сир, солоні овочі та готові соуси, м'ясні, овочеві та рибні консерви, а також хліб.

Дослідження свідчать, що понад 70% солі ми споживаємо у складі технологічно оброблених продуктів. Вивчайте склад продукту на етикетці: якщо сіль стоїть на початку складу, це вказує на її надмірний вміст. Радимо не їсти такі продукти.

Щодня з готовою їжею ми вживаємо багато солі, часто не помічаючи цього. Контролюйте, скільки солі ви додаєте у страви під час приготування. Це також стосується домашніх соусів, консервації тощо, а традиційні продукти з високим вмістом солі максимально замінюйте альтернативними, кориснішими продуктами.

Надмірне вживання солі може призвести до підвищеного артеріального тиску, серцево-судинних захворювань та хвороб нирок. Зменшення кількості солі до прийнятного рівня в раціоні допомагає підтримувати здоров'я серця, покращує загальне самопочуття та сприяє профілактиці багатьох хронічних хвороб.

Їжте смачно і різноманітно, з турботою про серце, тиск і довголіття.
 

Інші новини