Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Перші 16 фахівців завершили навчання на проміжному рівні програми підготовки польових епідеміологів ІЕС
24.10.2024
12:15

Перші 16 фахівців завершили навчання на проміжному рівні програми підготовки польових епідеміологів ІЕС

У жовтні відбулася урочиста церемонія, присвячена завершенню навчання  1-ї когорти резидентів проміжного рівня освітньої програми підготовки польових епідеміологів «Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна» (ІЕС), яке тривало з березня цього року.

16 фахівців сфери громадського здоров’я отримали знання щодо ефективного проведення епіднагляду, аналізу даних та оцінки систем епіднагляду, виявлення та розслідування спалахів, статистики в епідеміології, написання звітів, розробки презентацій, програми статистичної обробки даних  «EpiInfo7», ефективної комунікації з різними аудиторіями, основ навчання дорослих, типів досліджень, а також як планувати, проводити дослідження та аналізувати отримані дані.

Однією з переваг навчання за програмою ІЕС є  участь у польових активностях, таких як  проведення дослідження з пріоритетної теми та розслідування спалаху.

Цьогоріч резиденти організували та провели дослідження, основною метою якого було оцінити доступність медичної допомоги, бар’єрів у доступі до медичної допомоги та вакцинації, вивчити стан ментального здоров'я внутрішньо переміщених осіб у місцях компактного перебування в Ужгороді та Ужгородському районі Закарпатської області для покращення моніторингу ризику виникнення захворювань та забезпечення потреб у галузі охорони здоров’я для цієї групи населення в майбутньому.

Також резиденти розслідували випадки гарячки Західного Нілу в Києві та Київській області з метою виявлення факторів та чинників, що сприяли виникненню та поширенню хвороби.

Результати цих польових активностей стануть основою для підкріплення прийняття відповідних інтервенцій у сфері громадського здоров'я.

Програма ІЕС надає можливість розвивати професійні навички, обмінюватися досвідом та ідеями з колегами з різних міністерств та відомств, що сприятиме розбудові та зміцненню кадрового потенціалу сфери громадського здоров’я задля контролю за захворюваннями та протидії спалахам інфекційних хвороб.

Програма ІЕС в Україні впроваджується з 2018 року ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та міжнародних партнерів. 

В Україні реалізуються три рівні програми ІЕС: дворічний просунутий (Advanced), тримісячний базовий (Frontline) та дев’ятимісячний проміжний рівень (Intermediate).

За п’ять років існування програми ІЕС, успішно завершили навчання 203 фахівці на різних рівнях програми.

Інші новини