Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Понад 12 мільйонів українців пропустили третє щеплення від COVID-19 – Ігор Кузін
06.10.2023
12:05

Понад 12 мільйонів українців пропустили третє щеплення від COVID-19 – Ігор Кузін

Понад 12 мільйонів українців пропустили третю, бустерну, дозу від COVID-19. Про це в ефірі телемарафону розповів заступник міністра охорони здоров’я України – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

"880 тисяч українців не отримали другу дозу, й понад 12 мільйонів не отримали третє щеплення, тому не є захищеними від коронавірусної інфекції", – сказав він. 

Усі інші щеплення, тобто четверті й п’яті, які називають сезонними бустерами, треба робити лише пацієнтам з груп ризику тяжкого перебігу COVID-19, тобто людям віком від 60 років та тим, хто має серйозні супутні захворювання. 

Де можна отримати щеплення від COVID-19?

Ігор Кузін заявив, що в Україні продовжують працювати всі пункти щеплення, які функціонували в "ковідні" часи. Так, прибрали пункти вакцинації з торговельних центрів, але у закладах охорони здоров’я вся інфраструктура збережена.

"На залишках є понад 5 млн доз вакцин, тому можна обрати будь-яку з них. І закликаю всіх до того, що треба дійсно зараз пройти вакцинацію перед початком епідеміологічного сезону", – наголосив головний державний санітарний лікар.

Оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 у 2023-2024 роках

Центр громадського здоров’я нагадує, що в Україні затвердили оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 на 2023-2024 роки. Рекомендований курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з 3 щеплень. 

Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковим бустером через півроку після попереднього. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар залежно від стану пацієнта та епідемситуації в країні. 

У групі ризику важкого перебігу COVID-19 перебувають особи: 

- віком від 60 років; 

- із серйозними супутніми захворюваннями; 

- медичні працівники. 

Особам, які мають порушення схеми вакцинації або не отримали другу дозу вакцини чи першу бустерну дозу, рекомендовано надолужити їх за першою можливістю. Мінімальний інтервал до введення першої бустерної дози становить щонайменше 5 місяців для дорослих та 6 місяців для дітей. 

Інші новини