Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Поведінкові фактори ризику серцево судинних захворювань
28.06.2023
10:57

Поведінкові фактори ризику серцево-судинних захворювань 

Серцево-судинні захворювання (далі — ССЗ) – результат способу життя. Що потрібно робити, аби запобігти хворобам серця? 

Відмовитися від куріння

Кожна 10-а смерть від ССЗ є наслідком вживанням тютюну й нікотину — адже куріння спричиняє розвиток інфаркту, інсульту й хвороби периферичних судин. Аби мати здорове серце, відмовся від тютюнових виробів. Бо безпечного куріння не існує. 

Припинити вживання алкоголю

Не секрет, що спиртне викликає гіпертонію та збільшує ризик інсульту. Причому зашкодити може навіть одна пляшка пива — Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує: не буває безпечної дози алкоголю. 

Здорово харчуватися. Головні вороги серця — це недостатнє споживання овочів та фруктів, безконтрольне вживання солі, цукру й трансжирів та переїдання. Аби запобігти розвитку ССЗ, споживай 400 г овочів та фруктів на день, зменш кількість солі у раціоні (не більше 5 г або 1 ч. л. щодня), а також стеж за балансом білків, жирів та вуглеводів. 

Приділяти увагу фізичній активності

За даними ВООЗ, для профілактики ССЗ необхідно займатися фізичною активністю щонайменше 150 хв на тиждень. Намагайся щодня робити зарядку, більше ходити пішки, підійматися сходами та загалом активно проводити час. Не відкладай здоровий спосіб життя на завтра. Адже влітку купа сезонних овочів та фруктів за доступною ціною, а гарна погода стимулює більше гуляти та рухатися.

Стань на варті свого серця — обери здоров’я вже сьогодні! ❤ 

#СтаньНаВартіСвогоСерця Ініціатива відбувається в межах Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

 

Інші новини