Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Позиція Центру громадського здоров'я МОЗ України щодо передчасного закінчення бупренорфіну на базі Маріупольського наркологічного диспансеру
05.04.2018
16:45

Позиція Центру громадського здоров'я МОЗ України щодо передчасного закінчення бупренорфіну на базі Маріупольського наркологічного диспансеру

Позиція Центру громадського здоров'я МОЗ України щодо передчасного закінчення бупренорфіну на базі Маріупольського наркологічного диспансеру.

Невчасне реагування наркологічної служби Донецької області на темпи споживання препаратів замісної підтримувальної терапії (далі — ЗПТ) та недостатність наявних запасів у закладах спричинили ситуацію, за якої частина з пацієнтів, які отримували бупренорфін у Маріупольському міському наркологічному диспансері, була тимчасово вимушено переведена на метадон.

Про ситуацію щодо передчасного закінчення препарату Центр громадського здоров'я МОЗ України (далі — Центр) дізнався в останніх числах березня та з метою швидкого реагування на проблему оперативно ініціював підписання наказу Міністерства охорони здоров’я України (підписано від 05.04.18 № 623), який змінює попередні графіки поставок та дозволяє оперативно поставити препарат до регіону та, таким чином, максимально скоротити період вимушеного переведення.

На сьогодні дана ситуація торкнулася 4 пацієнтів, переведення яких знаходиться під пильним контролем медичних працівників, для того щоб мінімізувати ризики переходу, пов'язаний з ним дискомфорт та попередити переривання лікування.

В цілому ризиків переривання програм ЗПТ на національному рівні не існує, всі поставки відбуваються планово та в повному обсязі.

Проблема виникла виключно через неефективне планування на рівні регіону та невчасне інформування Центру про ризик передчасного закінчення препарату.

Підкреслюємо, що хоча подібні випадки вимушеної зміни препарату не є бажаними, тимчасове забезпечення метадоном є оптимальним рішенням у ситуації, що склалася, оскільки дозволяє пацієнтам залишитися в програмі, не допустити тяжких наслідків, пов'язаних з синдромом відміни, та забезпечити ефективну медичну допомогу.

Для того, щоб мінімізувати ризик подібних ситуацій у майбутньому, Центр ініціював зміни до законодавства, які б дозволили лікувальним закладам зберігати більші запаси препаратів, в тому числі тих, які використовуються в програмах ЗПТ та, таким чином, більш ефективно планувати свою діяльність на рівні регіонів.

Окрім того, Центр посилить взаємодію з Донецьким регіоном та надасть зауваження та рекомендації щодо ефективного планування та обліку препаратів.

Очікується, що пацієнти, на яких, на жаль, вплинула ситуація з передчасним закінченням запасів бупренорфіну в області, зможуть повернутися до прийому бупренорфіну з 11-12 квітня, коли препарат буде передано Маріупольському міському наркологічному диспансеру.

Інші новини