Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Профілактика грипу: вакцинуватися можна протягом усього епідсезону
22.12.2021
15:01

Профілактика грипу: вакцинуватися можна протягом усього епідсезону

Аби провести новорічно-різдвяні свята безпечно й без ускладнень для здоров’я — вакцинуйтеся від грипу. Це можна зробити впродовж усього епідсезону. На цьому наголошують Олександр Заіка та Ірина Волошина під час пресбрифінгу 21 грудня 2021 року.

Специфічного лікування грипу не існує, але профілактика є — це вакцинація, вона дієва, безпечна, ефективна й доступна для українців.

Враховуючи брак вакцин минулого року, цьогоріч в Україні доступна більша кількість. За інформацією імпортерів цього сезону до України ввезено близько 1,25 млн доз вакцин проти грипу.

На приватному ринку в аптеках українці можуть придбати такі вакцини:

  • ДЖІСІ ФЛЮ КВАДРИВАЛЕНТ, Корея;
  • ВАКСІГРИП ТЕТРА, Франція;
  • ІНФЛУВАК ТЕТРА, Нідерланди.

Усі ці вакцини пройшли реєстрацію та безпечні для використання.

Для медичних працівників, зусиллями Центру громадського здоров’я та Міністрества охорони здоров’я України, через механізм PIVI доступні близько 30 тис. доз безоплатно.

Коштом держбюджету також закуплено близько 180 тис. доз вакцин проти грипу для щеплення людей із груп ризику. До них належать:

  • люди віком 60 років і старше;
  • діти від 6 міс;
  • вагітні жінки;
  • люди з хронічними захворюваннями;
  • люди з професійної групи ризику (лікарі, вчителі, військові, продавці тощо).

Ці вакцини вже розподілені між усіма областями України. Тож зверніться до свого сімейного лікаря й отримайте щеплення безоплатно, якщо ви входите до якоїсь із груп ризику.

Цьогоріч в Україні також запустили проєкт із вакцинації від грипу в аптеках. Кожен повнолітній громадянин може придбати вакцину проти грипу, пройти огляд лікаря та зробити щеплення безпосередньо в аптеці. Це зручно, вигідно й розвантажує амбулаторії.

Упродовж пілотного проєкту в Києві можна було отримати щеплення в п’яти аптеках. Цією можливістю скористалися понад 1700 людей. Також цю ініціативу підхопили в м. Рівне.

Наразі вакцинуватися в аптеках за попереднім записом (за номером телефону: +380674056064) можна за адресами:

  • м. Київ, вул. Тимошенко, 29 (Астрея-Фарм);
  • м. Київ, вул. Дніпровська набережна, 14В;
  • м. Дніпро, вул. Любарского, 5.

Вакцинуватися від грипу важливо. Це можна робити не лише на початку, а і впродовж усього епісезону. Бо ризик захворіти на грип і мати тяжкі ускладнення є досить високим, особливо для людей із груп ризику.

«У світі щороку реєструють понад 65 тис. летальних випадків спричинених ускладненнями від грипу. Навіть у світових масштабах ця цифра є високою. Аби запобігти захворюванню — вакцинуйтеся. Це можна зробити й зараз, якщо ви не встигли щепитися на початку епідсезону», — підсумовує Олександр Заіка, завідувач відділу імунізації Центру громадського здоров’я.

До того ж ризик одночасного інфікування грипом і COVID-19 є дуже високим — у 6 разів вищий ризик смертності в разі поєднання цих інфекцій. Важливо, що вакцини від грипу і COVID-19 можна вводити в один день.

«Під час пандемії COVID-19 кількість звернень до лікарів первинної ланки збільшилася у 5–10 разів. А кількість медпрацівників, на жаль, зменшилася. Тож запитайте себе — чи хочете хворіти?» — наголошує Ірина Волошина, д.мед.н., сімейна лікарка, професорка кафедри сімейної медицини Запорізького державного медичного університету.

Лікарка наголошує, що вакцинуватися від грипу варто для того, щоб:

  • захиститися від ускладнень грипу (пневмонії, отити тощо) і знизити ризик госпіталізації;
  • зекономити кошти на лікування;
  • зберегти свій робочий час і навчальний час ваших дітей.

Післявакцинальні реакції трапляються рідко і швидко минають. Серед них: нездужання, міалгія, головний біль, припухлість у місці ін’єкції, еритема в місці ін’єкції.

Епідсезон грипу буде тривати до кінця весни: віруси починають активно розповсюджуватись орієнтовно на початку жовтня, досягають свого піку десь у грудні-лютому та йдуть на спад у квітні-травні місяці. Тому ризик підхопити грип є впродовж 6–8 місяців. А отже, щепитися актуально впродовж усього епідсезону.

Щеплення від грипу збереже ваше здоров’я, роботу і фінанси. Вакцинуйтеся!

Інші новини