Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Рак — не вирок, він виліковний при діагностиці на ранніх стадіях
02.02.2018
14:43

Рак — не вирок, він виліковний при діагностиці на ранніх стадіях

4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби проти раку.

Рак — це друга з основних причин смертності у світі після серцево-судинних захворювань. В Україні – більше мільйона онкохворих пацієнтів, щодня реєструється 373 нових випадки захворювання і щодня 164 людини помирають від раку. Проте за даними ВООЗ, 30-50% ракових захворювань можна попередити. Як запобігти цьому захворюванню, які обстеження і коли потрібно робити та про новітні розробки у лікуванні розповідає Олена Колеснік, директор Національного Інституту Раку, доктор медичних наук.

Олена Олександрівна, якою є ситуація із захворюваннями на рак сьогодні в Україні?

На сьогоднішній день смертність від онкологічних захворювань посідає ІІ місце в Україні та світі після серцево-судинних захворювань (інфарктів, інсультів). За даними Національного інституту раку, за минулий рік захворіли 136 225 пацієнтів. Виходить, що 373 нових випадки реєструються кожен день, і кожен день помирають з них – 164 людини. Тобто майже половина – вмирають щодня. А ризик захворіти має кожен 4-й чоловік і кожна 6-та жінка. 50% людей, у яких виявляють рак, це люди працездатного віку. Більше 30% пухлин у нас виявляють уже на запущених стадіях. Кожен третій пацієнт не переживає 1 рік, він вмирає протягом року. Тому наша спільна мета – профілактика і рання діагностика захворювання. За даними ВООЗ, 30-50% ракових захворювань можна попередити.

Які види раку найбільш поширені в Україні?

Серед жінок – це рак молочної залози. Серед чоловіків – рак легень і рак простати. А у всіх, і чоловіків, і жінок, одним із провідних є рак товстої кишки. Смертність від раку товстої кишки – на 2-му місці.

Які обстеження і у якому віці потрібно проходити звичайним українцям? На що звернути увагу?

Якщо говорити загалом, то рак – це захворювання людей похилого віку. Хоча хворіють і діти, але це порівняно небагато, за рік реєструються близько 1 тисячі онкозахворювань серед дітей. Це переважно пов’язано з генетикою та іншими факторами. Тому людям після 45 років потрібно звернути на себе увагу.

Як мінімум, на локалізацію пухлин, які лідирують. Жінкам треба дбати про свою молочну залозу: подивитись себе, чи немає якихось ущільнень, виділень із соска, змін у формі грудей. Це елементарно і просто. Сама людина може виявити невелике ущільнення – це може бути рак на ранній стадії. Після 45 років жінка повинна раз на рік зробити мамографію. У нас в Національному інституті раку є дні відкритих дверей, коли можна пройти обстеження безкоштовно. І взагалі раз на рік пройти обстеження в будь-якому онкологічному закладі країни – це просто. 

У чоловіків лідирує рак легень і рак простати. Чоловікам після 45 років можна просто піти і здати аналіз крові на виявлення маркера PSA. Ну і, звичайно, звернути увагу на себе, як відбувається сечовипускання. Якщо щось не так, потрібно звернутись до уролога.

Якщо говоримо про рак легень, потрібно зробити рентген, флюорографію раз на рік. Рак прямої кишки можна визначити візуально. При будь-якому медогляді, навіть гінеколог, уролог може зробити пальцеве дослідження прямої кишки і знайти пухлину. Наприклад, якщо є виділення крові – це ненормально. І не треба думати, що це тріщина чи геморой. Ідіть до лікаря і перевіртесь.

Ось вам уже раннє виявлення.

За яких умов рак виліковний?

Якщо рак діагностувати на ранніх стадіях, то він виліковний.

На І і ІІ стадії раку виживання пацієнтів високе: більше 80% пацієнтів живуть 5 і більше років, при першій стадії – майже 100%. Якщо це ІІІ і ІV стадія – вона потребує дуже серйозного і витратного лікування.

Можна вилікувати і ІV-у стадію, це теж не вирок. Це залежить від правильної тактики лікування, і від агресивності захворювання. Адже ми оперуємо і метастази, і ці пацієнти живуть довго. Наприклад, у нас великий 10-річний досвід лікування метастазів печінки, коли пацієнти живуть 5 і більше років (таких 30% випадків, це достатньо високі шанси). Але для цього потрібно дуже серйозне, довготривале, комбіноване і дороговартісне лікування.

Як впливає генетика, якщо в сім’ї були захворювання на рак?

Якщо кровні родичі хворіли, то ризик захворіти збільшується. Якщо два кровних родича хворіли, то цей ризик збільшується іще у 2-3 рази. Але таких випадків генетичних не так багато. Як правило, це захворювання, яке можна все ж таки попередити. Це не тільки генетика, це і навколишнє середовище (чим ми дихаємо, що ми їмо, в яких умовах знаходимось).

Кажуть, що краще лікувати рак в ізраїльських клініках, це правда?

Чому саме ізраїльських? Наприклад, наш інститут працює за всіма світовими стандартами. І навіть більше – не всі європейські країни володіють тими методиками, якими володіємо ми. Ми застосовуємо всі сучасні протоколи лікування. Згодна, за кордоном в більшості клінік кращі побутові умови знаходження пацієнтів, але якість лікування мало чим відрізняється.

У минулому році в інституті проліковано більше 21 тисячі пацієнтів. Майже кожна 8-ма онкологічна операція, яка проходить в Україні, проводиться в нашому інституті. Це величезні цифри. Але ми встигаємо оперувати всіх пацієнтів, багато з них вже на 3-4 добу йдуть додому. У нас, наприклад, за останній рік у 13 разів збільшилась кількість пацієнтів, яких ми оперуємо малоінвазивними методиками: це лапороскопія, торакоскопія. Такими методиками у нас володіють практично 60% лікарів, більшість стажувались за кордоном.

Національний інститут раку проводить багато наукових досліджень. Які нові дослідження Ви можете назвати?

У нас є серйозні розробки з нанотехнологій, з вакцинотерапії на основі дендрітних клітин. Ці розробки ведуться на високому рівні, визнані у світі, і ми продовжуємо розвивати цей напрямок.

Як можна попередити рак?

У 40% випадків рак можна попередити профілактичними заходами. Поради дуже прості.

Якщо говорити в цілому, то потрібно відмовитись від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю і підтримувати нормальну вагу тіла. Також потрібно правильно харчуватись, вживати овочі, фрукти, клітковину, не потрібно вживати багато консервів, копчених страв, ковбас, сосисок. Краще з’їжте шматочок відварного м’яса. Смажити страви не рекомендується, оскільки при смаженні виділяються канцерогени, краще варити або тушити. Здійснюйте профілактику інфекційних хвороб, захищайте шкіру від ультрафіолету ні у, звичайно, проходьте профілактичні огляди.

Якщо ви будете дотримуватись цих простих порад зі здорового способу життя, це набагато скоротить захворюваність.

Інші новини