Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Результати роботи проекту USAID «Respond» з покращення якості послуг з ВІЛ в Херсонській області
08.06.2017
14:47

Результати роботи проекту USAID «Respond» з покращення якості послуг з ВІЛ в Херсонській області

6-7 червня проект USAID RESPOND провів четверту навчальну сесію з покращення континууму ВІЛ-послуг у Херсонській області. На зустрічі зібрались фахівці, які працюють на сайтах антиретровірусної терапії, інфекціоністи, фтизіатри, наркологи. Термін реалізації проекту «Respond» в 2017 році підходить до завершення, тому на засіданні були підведені підсумки та проаналізовані результати діяльності.

«Ті знання, що ми отримали, наша співпраця не будуть марними. Сьогодні, в контексті тих змін, які очікуються в нашій країні,  ми з колегами маємо своє бачення місця служби ВІЛ/СНІДу», – запевнила Ліна Бондарева, директора Департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації.

«Реформування не має сприйматися як руйнування. Ми маємо взяти найкращі надбання, вміння, структурні підходи до забезпечення якості послуг для наших пацієнтів і рухатись вперед, в рамках реформування. Сьогодні свідоме ставлення до процесів, які відбуваються, можливість контролювати і бути лідером цих процесів відрізняє реальних лідерів. За ці роки проект RESPOND встиг виховати регіональних лідерів для місцевого рівня», – зауважила Наталя Нізова, генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

За її словами, всі організації, що працюють у сфері протидії ВІЛ-інфекції та туберкульозу, за останні місяці зробили фантастичний прорив. Україна взяла на себе зобов`язання до 2020 року зупинити приріст нових випадків ВІЛ-інфекції і сьогодні має можливість забезпечити антиретровірусною терапією кожного, хто її потребує.

Фахівці відзначають успішні зміни в якості надання ВІЛ-послуг завдяки співпраці з проектом RESPOND. Зокрема, за час реалізації проекту, із тих людей, які були протестовані на ВІЛ та здали підтверджуючий аналіз - 95% було поставлено на облік.  Для порівняння - до початку реалізації проекту, станом на 1.01.2016 року на диспансерному обліку знаходилося  48% ЛЖВ.

Як повідомив виконавчий директор ХБО «Асоціація 21 століття» Ярослав Зятюк, за час реалізації проекту в 2 рази підвищилась кількість тестування на ВІЛ швидкими тестами та суттєво виросла ефективність тестування. Так, в середньому, до 5% виріс рівень виявлення ВІЛ.

За перший квартал 2017 року антиретовірусне лікування почали отримувати майже стільки ж людей, скільки в цілому за весь 2016 рік. Для 89% людей, які живуть з ВІЛ і які почали отримувати АРВ – терапію, лікування було ефективним. Таким чином, область значно наблизилась до досягнення стратегії ЮНЕЙДС 90-90-90.

Для запобігання втрати пацієнтів через тривале очікування результатів аналізів практикується проведення максимальної кількості обстежень за одне відвідування з якнайшвидшим взяттям на облік. Також здійснюється адаптація графіків роботи кабінетів «Довіра» та сайтів АРТ для зручності пацієнтів.

Для отримання такого результату працювало 12 сайтів антиретровірусної терапії та 3 недержавні організації: БФ «Мангуст», ХБО «Асоціація 21 століття» і Каховське відділення «100 відсотків життя». В кожному районі, де є сайт АРТ, працювала локальна команда фахівців, які спільно реалізували зміни щодо покращення якості.

Незважаючи на те, що проект завершується, сайти АРТ продовжуватимуть надавати якісні ВІЛ-послуги, користуючись напрацюваннями за період реалізації проекту.

Ключовим документом, який буде підтримувати продовження реалізації ефективних змін, консолідувати зусилля ключових партнерів в області, - буде «Дорожня карта з покращення якості». Цей документ сформувала регіональна команда впровадження  Херсонської області за підтримки проекту RESPOND.

Інші новини