Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Робочий візит ВООЗ з питань валідації елімінації передавання сифілісу від матері до дитини
12.04.2019
13:44

Робочий візит ВООЗ з питань валідації елімінації передавання сифілісу від матері до дитини

11 квітня у МОЗ України відбувся дебрифінг за підсумками робочого візиту міжнародного експерта ВООЗ із питань валідації елімінації передавання сифілісу від матері до дитини (ЕПМД) в Україні.

Метою візиту, що відбувався 8–11 квітня, було оцінювання підготовки України до валідації ЕПМД вродженого сифілісу та надання відповідних рекомендацій.

Під час візиту проведено зустрічі з національними експертами, які залучені до програм з профілактики, діагностики та лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) в Україні; здійснено оцінку організації та функціонування системи спостереження та збору даних щодо випадків сифілісу у вагітних та новонароджених у державних та приватних закладах охорони здоров’я м. Київ та Київської області.

У дебрифінгу взяли участь міжнародний експерт ВООЗ Івана Божічевич (Колаборативний центр ВООЗ з питань стратегічної інформації щодо ВІЛ, Хорватія), представники МОЗ, ЦГЗ, Бюро ВООЗ в Україні, ЮНІСЕФ, ЮНЕЙДС, Української академії дерматології, МБФ «Альянс громадського здоров’я» та члени робочої групи з підготовки до валідації до ЕПМД ВІЛ та сифілісу в Україні, що затверджена наказом ЦГЗ.

За підсумками 2017–2018 рр. Україна майже досягла обов’язкових цільових показників валідації ЕПМД вродженого сифілісу.

Індикатори валідації ЕПМД вродженого сифілісу та їхні цільові значення

Україна,

2017 рік

Україна,

2018 рік

1. Кількість нових випадків вродженого сифілісу внаслідок ПМД ≤ 50 випадків на 100 000 живонароджених дітей

0,0 на 100 000 живонароджених

0,31 на 100 000 живонароджених

(1 випадок)

2. Охоплення вагітних службами допологової допомоги (як мінімум одне відвідування вагітної)  ≥ 95%

99,8%

99,4%

3. Охоплення тестуванням на маркери до збудника сифілісу вагітних жінок  ≥ 95%

96,6%

93,4%

4. Охоплення лікуванням вагітних із серопозитивним сифілісом ≥ 90%

100%

(289 вагітних)

100%

(211 вагітних)

 

Відповідно до вимог проходження валідації з ЕПМД учасниками наради були узгоджені рекомендації експерта ВООЗ для України:

  • удосконалення нормативно-правової документації з питань профілактики, діагностики та лікування сифілісу у вагітних та новонароджених згідно настанов ВООЗ та інших міжнародних керівництв;
  • інтеграція заходів з профілактики та ведення випадків сифілісу в програмах протидії ВІЛ/СНІДу, вірусним гепатитам, репродуктивного здоров'я та інших платформах для підвищення їх ефективності;
  • включення швидких (комбінованих) тестів на сифіліс до безкоштовного пакету послуг, що здійснюються на рівні первинної медико-санітарної допомоги;
  • посилення епіднагляду за випадками сифілісу шляхом удосконалення статистичної звітності та впровадження електронного реєстру вагітних і дітей серопозитивних на сифіліс;
  • впровадження механізмів щодо розширення масштабів заходів з протидії ІПСШ серед ключових груп населення.

За результатами візиту Україна очікує офіційний Звіт ВООЗ з предвалідаційної оцінки. Рекомендації Звіту будуть включені до дорожньої карти з ЕМПД (план дій) вродженого сифілісу, запланованих до затвердження на національному та регіональному рівнях.

Інші новини