Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
12.02.2021
15:19

Самоушкодження та міжособистісне насильство — п’ята основна причина смертності серед українців

Самоушкодження та міжособистісне насильство є частими причинами передчасної смерті та інвалідності. Згідно з висновками з дослідження Глобального тягаря захворювань у світі ці причини призвели до 1,245,962 смертей у 2019 році.

В Україні самоушкодження та міжособистісне насильство стали п’ятою основною причиною смерті у 2019 році. У національному масштабі смертність від самоушкоджень та міжособистісного насильства зросла з 1990 року, тоді загинули 16,321 людина (2.6 % від загальної кількості смертей). У 2019 році ж зафіксували 19,241 смертей (2.7 % від загальної кількості смертей).

У світовому масштабі цей показник залишається помірним. Смертність від самоушкоджень та міжособистісного насильства залежно від регіонального розташування, яка була зафіксована у 2019 році:

Самоушкодження та міжособистісне насильство спричинили майже в 5 разів більше смертей серед чоловіків — 15,847 випадків, серед жінок зафіксували 3,394 летальних випадки. Переважна більшість смертей як серед чоловіків, так і серед жінок зумовлені ідентичними формами:

 

Чоловіки

Жінки

1

Самоушкодження

Самоушкодження

2

Міжособистісне насильство

Міжособистісне насильство

3

Конфлікти та тероризм

Конфлікти та тероризм

До того ж, українці втрачають помітно більше — 846,184 — років здорового життя через самоушкодженнями та міжособистісне насильство в Україні, аніж у сусідніх країнах та США.

Поведінкові фактори найчастіше сприяють випадкам передчасної смерті від самоушкоджень та міжособистісного насильства. Серед них — вживання алкоголю, наркотиків і куріння, а також насильство зі сторони статевого партнера. Також експерти відзначають і метаболічні фактори, такі як низька щільність кісткової тканини та підвищена температура тіла.

Зменшення дії факторів, що призводять до передчасної смерті, можуть вплинути на зниження тягаря самоушкоджень та міжособистісного насильства в Україні.


Про дослідження:

Міжнародне дослідження тягаря хвороб (Global Burden of Disease — GBD) вимірює тягар проблем здоров’я серед населення в 195 країнах, включно з Україною. Це найповніше порівняльне дослідження з питань охорони здоров’я, яке охоплює 286 причин смерті, 369 захворювань та травм та 87 факторів ризику у 204 країнах та територіях, починаючи з 1990 року. Дослідження є систематичним науковим зусиллям кількісної оцінки втрати здоров’я від хвороб, травм і ризиків за віком, статтю в часовій динаміці. Координується Інститутом метрики та оцінки здоров’я при Університеті Вашингтону (Institute for Health Metrics and Evaluation — IHME).

Інші новини