Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Що покласти дитині на перекус у школу: корисні поради
12.09.2023
16:14

Що покласти дитині на перекус у школу: корисні поради

У багатьох відносно безпечних містах України відновилося офлайн-навчання у школах. Тож у батьків знову виникло запитання, а що ж класти до ланч-боксу, щоб перекус був справді корисним для дитини.

На це питання відповів Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України.

Шкільний ланч-бокс із користю для здоров’я: що в ньому має бути

Насамперед Олег Швець радить батькам складати ланч-бокс разом з дітьми - так вони з більшою ймовірністю з’їдять ці страви.  

  • Основою шкільних перекусів мають бути продукти, які надовго дають відчуття ситості. Це - продукти з високим вмістом білка: хліб, зернові батончики, яйця, твердий сир, горіхи.
  • Для бутербродів та сендвічів обирайте цільнозерновий хліб, але привчайте дитину до нього поступово.
  • Не робіть бутерброди з майонезом, крем-сиром та іншими магазинними "намазками". Для начинки ліпше обирати нежирне м’ясо, рибу, помірно солоний твердий сир з низьким вмістом жиру.
  • До бутербродів завжди додавайте зелений салат та овочі - палички з моркви, огірка, перцю, помідори черрі.
  • Покладіть до ланч-боксу шматочки фруктів та ягоди, у зимовий сезон - консервовані фрукти без цукру.
  • Віддавайте перевагу корисним сухофруктам, наприклад, родзинкам або куразі, замість фруктових чи шоколадних батончиків. Тістечка замініть на шоколад або цільнозернові батончики.
  • Йогурти мають бути з низьким вмістом жиру та цукру. Найкращий варіант - білий йогурт, до якого ви самі можете додати власні фрукти чи ягоди. 

Й пам’ятайте, що здоровий сніданок може покращити когнітивні функції дитини та її настрій. Мотивуйте дітей харчуватися здорово!

ЦГЗ наголошує: дітям важливо збільшити споживання різноманітних овочів та фруктів; обирати цільнозернові каші та інші продукти; їсти білки; не забувати, що молочні продукти - важлива складова раціону; замість жирного фаст-фуду краще додати рослинної олії до овочевого салату; пити багато води, а не солодких напоїв. 

Раніше Центр громадського здоров’я розповідав, як батькам допомогти дитині швидко адаптуватися до навчання у школі. Ці поради стосуються режиму дня дитини, її рутини, самооцінки та безпеки.

Читайте також:

Вакцинація — це створення безпечного середовища для дітей, — спільна заява МОЗ, МОН, ЮНІСЕФ, ВООЗ

Знову до школи: як адаптувати дитину до нового навчального року

Як в Україні підтвердити щеплення, зроблені за кордоном

Інші новини