Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Карантин не скасовує рутинної вакцинації. У пріоритеті є первинні вакцинальні комплекси.
25.04.2020
15:01

Що варто знати батькам про вакцинацію

До 26 квітня проходить Європейський тиждень імунізації. З ініціативи ВООЗ, в Україні цей тиждень відбувається щорічно із 2006 року. Його мета — підвищити рівень вакцинування завдяки тому, що люди більше знатимуть і розумітимуть процеси, пов’язані із імунізацією.

За оцінкою ВООЗ, щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти від двох до трьох мільйонів дитячих життів. Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу. Захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%. Щорічно понад 750 тисяч дітей уникають інвалідності. Знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк, і краснуху. Смертність від кору знизилася на 75%. Щорічна смертність новонароджених від правця знизилася у понад 13 разів.

Згідно із рекомендаціями ВООЗ, будь-які переривання рутинної (планової — відповідно до національного календаря щеплень) імунізації, навіть на короткий період, призведуть до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій або зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації. 

Національне законодавство також не змінює процеси рутинної вакцинації. Згідно із новими змінами у національному календарі щеплень, під час карантинних заходів не заборонено профілактичні вакцинації.

Карантин не скасовує рутинної вакцинації. У пріоритеті є первинні вакцинальні комплекси. Зокрема, це вакцинація від кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, кашлюку та правця, особливо серед дітей першого року життя.

Всеукраїнська асоціація дитячої імунології та українська академія педіатричних спеціальностей виступають за рутинну імунізацію під час пандемії COVID-19.

У 2019 році понад 300 тисяч дітей у віці 1 року вакцинували проти кіру, паротиту та краснухи. Серед дітей віком 6 років цей показник становив понад 400 тисяч. А це, більш ніж 90% вакцинованих у цій віковій групі. Станом на 1 березня 2020 року, майже 29 тисяч дітей у віці 1 року імунізували проти кіру, паротиту та краснухи.

Майже 280 тисяч дітей у віці 18 місяці імунізували проти дифтерії та правцю у 2019 році. Це 80% вакцинованих у цій віковій групі. Станом на 1 березня 2020 року таких майже 40 тисяч.

Близько 300 тисяч дітей у віці 14 років були щеплені від поліомієліту, що становить майже 81%. Станом на 1 березня 2020 року таких дітей було понад 56 тисяч.

Вакцини забезпечують захист у будь-якому віці, тож обмежень щодо віку не має. Своєчасна і повна вакцинація захищає вас і оточуючих від серйозних і потенційно смертельних захворювань. 

Для створення належного імунітету, щеплення необхідно розпочинати вже з народження дитини, ще до того, як вона почне активно контактувати з іншими.

Профілактичні вакцинації проводять у пунктах щеплень (постійних або тимчасових). Як правило, такі пункти функціонують при закладах охорони здоров’я усіх форм власності, що мають відповідну ліцензію. 

В окремих випадках, вакцинувати можуть у тимчасових пунктах щеплень при закладах освіти, підприємствах, організаціях тощо. 

Щоб вакцинуватися, необхідно звернутися до лікаря. Він огляне вас і пояснить все, що цікавить, зокрема:

  • можливі прояви організму на щеплення;
  • випадків, коли слід звернутися до лікаря тощо. 

Також лікар повідомить, коли потрібно робити наступне щеплення. У випаду, коли вакцинують поза Національним календарем щеплень, буде підібрано оптимальну схему імунізації.  

Перед вакцинацією необхідно заповнити форму «Інформована згода та оцінка стану здоров’я особи або дитини одним з батьків, законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики», яка затверджена Міністерством охорони здоров’я України і використовується по всій території країни.  

У пунктах щеплень для вакцинації задіяні лише ті медичні працівники, які пройшли спеціальну щорічну підготовку та володіють правилами організації і технікою проведення щеплень, а також навичками надання невідкладної допомоги.

Протипоказання до вакцинації для кожного визначається індивідуально. Рішення приймає лікар, виходячи з Переліку медичних протипоказань, який оновили відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Інші новини