Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Сезон лептоспірозу: як захиститися
04.07.2024
12:32

Сезон лептоспірозу: як захиститися

Літній період — це не тільки час відпочинку біля водойм, але й підвищений ризик захворювання на лептоспіроз. В Україні за перші п’ять місяців 2024 року було зареєстровано 97 випадків цієї небезпечної інфекції, найбільше — у Чернігівській (28), Закарпатській (19) і Миколаївській (12) областях. У решті регіонів зафіксовано 0–7 випадків.

Чим небезпечний лептоспіроз

Лептоспіроз — це особливо небезпечне зоонозне (спільне для людей та тварин) інфекційне захворювання, яке може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) і навіть спричинити смерть, якщо своєчасно не звернутися по медичну допомогу.

Шляхи зараження лептоспірозом

Основним збудником лептоспірозу є бактерія Leptospira, яка потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше гризунів, а також худоби, собак і диких тварин.

Від людини до людини лептоспіроз не передається.

В організм людини бактерія проникає через тріщини, порізи або рани на шкірі, а також через слизові оболонки очей, носа та рота.

Найпоширеніший механізм передачі — контактний, під час купання і риболовлі в заражених водоймах, сінокосу на зволожених територіях, обробки городу, доглядаючи за хворими або інфікованими тваринами. Також, можливий аліментарний шлях передачі під час вживання зараженої їжі (молоко, м'ясо) і сирої води з природних джерел.

Де в Україні можна купатися безпечно.

Професійні групи підвищеного ризику захворіти на лептоспіроз — це фермерські працівники, ветеринари, власники зоомагазинів, польові сільськогосподарські робітники, водопровідники, працівники м'ясопереробної та рибної промисловості тощо.

Як уберегтися від лептоспірозу — 6 порад:

Уникайте заражених водойм: не купайтеся і не рибальте у водоймах, з якими можуть контактувати інфіковані тварини, наприклад, біля водопою худоби;

Вакцинуйте тварин: хатні та сільськогосподарські тварини мають бути вакциновані проти лептоспірозу;

Уникайте контактів із хворими тваринами: не торкайтесь інфікованих тварин і дотримуйтесь заходів безпеки, доглядаючи за ними;

Одягайте рукавички та закрите взуття: під час роботи на городі та збору ягід у лісі користуйтеся засобами індивідуального захисту;

Знищуйте гризунів удома: проведіть дератизаційні заходи у своєму помешканні та убезпечте джерела водопостачання та харчі від забруднення виділеннями гризунів;.

Термічно обробляйте продукти тваринного походження.

Симптоми лептоспірозу схожі на грип або COVID-19:

  • висока температура;
  • головний біль;
  • озноб;
  • біль у м’язах;
  • блювання та діарея;
  • жовтяниця;
  • почервоніння очей;
  • висипання.

Якщо ви помітили ці симптоми та мали контакт із потенційно зараженою водою або тваринами, негайно зверніться до лікаря за номером 103 або 112. Лікування необхідно розпочинати негайно, адже захворювання швидко прогресує та викликає ускладнення.

Інші новини