Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Скільки коштує програма лікування СНІДУ і туберкульозу в Україні?
30.06.2015
12:24

Скільки коштує програма лікування СНІДУ і туберкульозу в Україні?

30 червня 2015 року в Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров’я відбулося засідання круглого столу  на тему: «Скільки коштує програма лікування СНІДу і туберкульозу в Україні?»,  в рамках якого провідні національні та міжнародні експерти у сфері протидії ВІЛ та туберкульозу з державних та громадських організацій обговорили обсяги фінансування на 2016 рік одного з найбільш пріоритетних напрямків системи охорони здоров’я України – Національних програм протидії  ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу.

Заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець зазначив, що МОЗ України подасть бюджетний запит до Міністерства фінансів України відповідно до реальної потреби у лікуванні хворих на ВІЛ/СНІД та туберкульоз.

Представник Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією  підкреслив, що за час реалізації проектів Глобального фонду  держава досягла значних успіхів в сфері протидії соціально-небезпечним захворюванням, зокрема за  2005-2010 роки державне фінансування боротьби з ВІЛ/СНІД збільшилось майже в 10 разів.  

Від ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України у заході взяли участь професор Алла Щербінська, заступник директора з питань профілактичної діяльності, досліджень та ресурсного розвитку, та Сергій Страшук, керівник відділу управління закупівлями та постачанням.

«Як показав досвід розвинених країн Європи і Америки радикальним інструментом у боротьбі з ВІЛ-інфекцією стала специфічна антиретровірусна терапія (АРТ), яка знижує рівень збудника в крові і зупиняє передачу ВІЛ від інфікованої людини до здорової, покращує якість та подовжує життя хворих, зменшує смертність від СНІДу. АРТ стала перевіреним  протиепідемічним та лікувальним засобом,  а беззаперечною умовою ефективності лікування - є її безперервність і лабораторний супровід», - зазначила професор Алла Щербінська.

Учасники круглого столу прийняли резолюцію рекомендувати Міністерству охорони здоров’я, Міністерству фінансів, Державній пенітенціарній службі України, Національній академії медичних наук України, Кабінету Міністрів України при підготовці проекту Державного бюджету України на 2016 рік передбачити відповідні кошти на закупівлю лікарських засобів та витратних матеріалів за загальнодержавними цільовими соціальними програмами протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки та протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки в обсягах, що забезпечують досягнення встановлених програмами цільових показників щодо охоплення пацієнтів, а саме:

  • передбачити фінансування у обсязі, необхідному для забезпечення доступу 82 715 хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД (з них 79 167 – МОЗ України, 2 248 – НАМН України, 1 300 – ДПтСУ) до безперервної терапії АРВ-препаратами, а також до лабораторної діагностики ВІЛ, лабораторного супроводу перебігу ВІЛ-інфекції та моніторингу ефективності АРТ, враховуючи рівень інфляції, зміну курсу національної валюти, податки та збори, а також вартість лікарських засобів та виробів медичного призначення на момент закупівлі, але не менше:
    • для МОЗ України – 669 476,6 тис. грн. на АРТ та 535 417 тис. грн. на лабораторну діагностику ВІЛ, лабораторний супровід перебігу ВІЛ-інфекції та моніторингу ефективності АРТ;
    • для НАМН України –48 355,4 тис. грн. на АРТ та 8 000,9 тис. грн. на лабораторний супровід перебігу ВІЛ-інфекції та моніторингу ефективності АРТ;
    • для ДПтСУ – 7 926,9 тис. грн. на АРТ;
  • передбачити фінансування у обсязі, необхідному для забезпечення доступу 7 300 осіб з синдромом залежності від опіоїдів до препаратів замісної підтримувальної терапії, 11 млн. грн.;
  • передбачити фінансування у обсязі, необхідному для забезпечення доступу до лікування 38 940 хворих на чутливий туберкульоз та 9 086 пацієнтів з мультирезистентним туберкульозом, а також до діагностики туберкульозу, враховуючи рівень інфляції, зміну курсу національної валюти, податки та збори, а також вартість лікарських засобів та виробів медичного призначення на момент закупівлі, але не менше 638 577,7 тис. грн.
Інші новини