Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Спалах поліомієліту в Україні оголосили завершеним
25.09.2023
12:44

Спалах поліомієліту в Україні оголосили завершеним

Європейське регіональне Бюро ВООЗ оголосило спалах поліомієліту в Україні, виявлений у жовтні 2021 року, офіційно завершеним. Країна зупинила передачу вірусу, який загрожував життю та майбутньому її дітей, й запобігла поширенню серед інших країн в умовах війни, що триває.

Комплексне реагування на спалах, ініційоване Міністерством охорони здоров'я України у грудні 2021 року, з кінця лютого 2022 року зіткнулося з численними проблемами, включаючи масове переміщення населення, руйнування медичної інфраструктури та порушення логістичних маршрутів доставки медпродукції.

"Зупинка розповсюдження поліовірусу в розпал руйнівної війни є великим досягненням та наочною демонстрацією найвищого рівня прихильності уряду України забезпеченню добробуту свого населення", — заявили у Бюро ВООЗ в Україні.

Завершення спалаху узгоджено з рекомендаціями після комплексної оцінки спалаху, проведеної партнерами Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI) та Європейською регіональною комісією із сертифікації ліквідації поліомієліту.

"Наразі спалах ліквідовано, але наша робота щодо запобігання поліомієліту та іншим захворюванням, яких можна уникнути за допомогою вакцин, в Україні триває попри всі перешкоди. Допоки поліомієліт буде глобальною загрозою, Україна залишатиметься вразливою. Тому Міністерство охорони здоров'я прагне посилити епіднагляд за хворобами, яким можна запобігти за допомогою вакцин, і працювати над досягненням та підтриманням високого рівня охоплення плановою імунізацією по всій країні, щоб захистити кожну дитину", - заявив міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.

Нагадаємо, 30 грудня 2021 року Міністерство охорони здоров'я України затвердило план дій у відповідь на спалах поліомієліту, який включав, серед інших ініціатив, кампанію прискореної імунізації дітей віком від 6 місяців до 6 років, що не отримали необхідні дози в ході планової імунізації. Кампанія почалася в середині лютого 2022 року, але на її масштаб та темпи суттєво вплинула повномасштабна війна в Україні. 

Чим небезпечний поліомієліт?

Поліомієліт (поліо) — це дуже небезпечне захворювання. Його спричиняє поліовірус, який вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу. У важких випадках - до смерті. 

Якщо вірус потрапить на побутові предмети чи іграшки, то нещеплена дитина інфікується. Як правило, інфікування починається з брудних рук, через них і потрапляє до рота. Після цього розмножується у кишківнику. Вірус може жити в зараженій слині або калі інфікованої дитини протягом багатьох тижнів. З випорожненням інфікованого маляти вірус заражає воду та розповсюджується далі. 

Ліків проти поліомієліту не існує. Але йому можна ефективно запобігти за допомогою щеплення.

Схема щеплень проти поліомієліту така:

  • 1 доза —  у 2 місяці
  • 2 доза —  у 4 місяці 
  • 3 доза — у 6 місяців
  • 4 доза — у 18 місяців
  • 5 доза — у 6 років
  • 6 доза — у 14 років

Всього шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя. 

Якщо ж ви з якихось причин пропустили щеплення, якнайшвидше надолужте їх! Для цього зверніться до свого сімейного лікаря або педіатра.

Інші новини