Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Спрощення доступу пацієнтів до ліків на основі медичного канабісу: Верховна рада підтримала законопроєкт
13.07.2023
17:56

Спрощення доступу пацієнтів до ліків на основі медичного канабісу: Верховна рада підтримала законопроєкт

Сьогодні Верховна рада України підтримала законопроєкт про медичний канабіс у першому читанні, за - 268 голосів. 

“Це важливий крок для всієї медичної галузі. Використання ліків на основі медичного канабісу дозволить покращити якість життя сотням пацієнтів в Україні, які кожен день живуть з нестерпним болем,  судомами та іншими симптомами, які перетворюють життя на випробування”, - коментує Ірина Іванчук, начальниця відділу управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдній залежності Центру громадського здоров’я.

За данними ВООЗ лікарські засоби на основі канабіноїдів є ефективними при лікуванні понад 50 патологічних станів, серед яких хронічний та нейропатичний біль, розсіяний склероз, епілепсія, судоми, нудота та блювання, пов’язані з хімієтерапією, деменція та хвороба Альцгеймера, синдром Туретта тощо. Такі ліки також допомагають при полегшенні, або повному усуненню симптомів які супроводжуються при лікуванні ВІЛ-інфекції, такі як втрата апетиту та ваги. Наразі 56 країн, серед яких Данія, Австрія, Італія, Швейцарія, Польща, Фінляндія тощо, дозволяють використання ліків на основі канабісу для лікування захворювань. 

За оціночними даними МОЗ, наразі в Україні 4 мільйони людей потребують ліків на основі канабісу для лікування посттравматичних стресових розладів, отриманий внаслідок війни. Він може зменшити симптоми на 50%. 

“Також варто раз і назавжди розвінчати поширений міф стосовно того, що після такого рішення в Україні на вулицях почнуть вільно курити марихуану, а країна потоне у наркозалежності. Таке уявлення не відповідає дійсності і ось чому: канабіс містить понад сто різних канабідіолів. Учені досі вивчають їхні властивості, але найбільш досліджені два компоненти — тетрагідроканабінол (TГК) і канабідіол (CBD). TГК дає наркотичний ефект — викликає відчуття ейфорії, змінює свідомість і поведінку. Натомість канабідіол (CBD) широко використовується у лікарській практиці, не має психоактивного ефекту та не призводять до звикання або ейфорії. ТГК теж може міститися в лікарських засобах, проте в дуже малих кількостях, які не впливають на свідомість і відтак не формують залежність або потяг до вживання.  До того ж для використання в медичних цілях, такі ліки будуть відпускатись тільки за рецептом і лише за призначення лікарем - наголошує пані Ірина.  

Законопроєкт розроблений для того, аби спростити доступ пацієнтів до ліків, які виготовлені з сировини, на основі медичного канабісу, а також вирішити низку задач:

  • дає чітке визначення канабісу, смоли канабісу, рослини канабісу;
  • поділяє рослини роду коноплі на ті, що для промислових цілей, та ті, що для медичних;
  • вводить поняття відсоток вмісту концентрації тетрагідроканабінолу у сухій масі у сортах рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей і відтак такий канабіс не викликає залежності;
  • вводить регуляції, з якого насіння можна вирощувати рослину (з кондиційного і сертифікованого насіння не нижче другої генерації);
  • запроваджує ліцензування всіх процесів, особливості маркування кожної партії та одиниці фасованої продукції (унікальним штрих-кодом) та особливості відпуску таких лікарських засобів фізичним особам (виключно за електронним рецептом).

Попереду проєкт закону чекає розгляд у другому читанні.  

Інші новини