Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Чернівецькій області в чоловіка підозра на правець: чим небезпечне захворювання та коли вакцинуватись
05.01.2024
16:52

У Чернівецькій області в чоловіка підозра на правець: чим небезпечне захворювання та коли вакцинуватись

У Чернівецькій області зареєстровано випадок підозри на правець середньої важкості у 45-річного чоловіка, який мешкає в одному із сіл регіону. Правець — це інфекційне захворювання, що передається під час контакту зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та в кишковому тракті тварин.

Він не передається від людини до людини - лише внаслідок травмування, коли пошкоджуються шкіра та слизові оболонки, оскільки у рану можуть потрапити спори збудника. Правець діагностується на основі клінічних ознак й не потребує лабораторного підтвердження. Лікування починається одразу.

Фахівцями Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб невідкладно розпочато епідеміологічне розслідування випадку підозри на правець. Наразі триває пошук шляхів інфікування пацієнта. 

За інформацією сімейного лікаря, впродовж останніх 10 років щеплення від правця чоловік не отримував. 

З лікувальною метою було чоловікові було введено 3000 МО протиправцевого імуноглобуліну. На сьогодні пацієнт перебуває у медикаментозному сні, у нього спостерігається напруження м’язів шиї та грудної клітки. Комплекс лікувальних та профілактичних заходів триває.

Симптоми правця та ускладнення

Симптоми правця: 

  • стиснення щелеп;
  • м’язові спазми, найчастіше — в шлунку;
  • болісна напруга у всьому тілі;
  • проблеми з ковтанням;
  • головний біль;
  • лихоманка та надмірне потовиділення;
  • неконтрольоване/мимовільне скорочення мускулатури голосових зв’язок (ларингоспазм);
  • ускладнене дихання;
  • прискорене серцебиття, зміна артеріального тиску;
  • переломи кісток внаслідок скорочення м’язів.

Правець може призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті. Смерть, як правило, настає через спазм дихальних м’язів і параліч серцевого м’яза. 

Серед ускладнень унаслідок цього захворювання — закупорка головної або однієї з дрібних гілок легеневої артерії  згустком крові, що потрапив з інших частин тіла через кровообіг (емболія легеневої артерії); пневмонія, легенева інфекція. 

Симптоми правця можуть з’явитися протягом 3–21 дня після інфікування. У разі їхньої появи негайно зверніться до медичного закладу, адже за відсутності меддопомоги ймовірність смерті майже 100-відсоткова. Навіть якщо ви звернулися по медичну допомогу, ризики смерті від правця високі — від 10% до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини та стану її здоров’я.

Вакцинація проти правця

Єдиний надійний спосіб захиститися від правця — вакцинація.  Імунітет після захворювання не формується, і є ймовірність повторного зараження, тому вакцинація необхідна, навіть якщо ви хворіли.

Вакцинацію для профілактики правця, дифтерії та кашлюка за Календарем щеплень проводять у 2 місяці (перше щеплення), у 4 місяці (друге щеплення), у 6 місяців (третє щеплення), у 18 місяців (четверте щеплення). Ревакцинація відбувається у 6 років та 16 років. З 26 років планова ревакцинація для дорослих обов’язкова кожні 10 років.

  • Щеплення у ранньому віці роблять вакциною АКДП — полівалентною вакциною, до складу якої входять дифтерійний та правцевий анатоксини для профілактики дифтерії та правця і кашлюковий компонент для профілактики кашлюку. У цьому випадку можна використовувати вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Це трикомпонентне щеплення допоможе сформувати імунітет одразу до трьох захворювань. Вакцинацію для профілактики дифтерії, правця та кашлюку проводять за віком чотири рази: у два місяці, у чотири місяці, у шість місяців та у 18 місяців.
     
  • Щеплення у шість років роблять вакциною АДП — це вже ревакцинація проти дифтерії та правця, оскільки така вакцина не містить кашлюкового компоненту.
    У 16 років —  щеплення вакциною АДПм (зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів).
     
  • Надалі кожні 10 років дорослий має оновлювати свій захист від дифтерії та правця. 

Вакцина від правця та дифтерії безоплатна, щодо її отримання ви можете звернутися до свого сімейного лікаря. Для найкращого захисту варто робити щеплення вчасно!

Якісна та безпечна вакцина є в усіх регіонах України. Загалом у нашій країні наразі є 294 800 доз вакцини АКДП, 388 900 — АДПм та 124 500 — АДП. 

Нагадаємо, за 11 місяців 2023 року було зареєстровано 6 випадків правцю в Україні: у Вінницькій (1), Івано-Франківській (1), Львівській (1), Миколаївській (2) та Черкаській (1) областях. 

За даними Центру громадського здоров’я, охоплення щепленнями вакциною АДПм, яка містить протиправцевий та протидифтерійний компоненти серед дорослого населення за 11 місяців 2023 складає 47,8%, що є недостатнім. Найнижчі темпи вакцинації у країні спостерігаються серед дорослих, зокрема, в Івано-Франківській, Закарпатській, Дніпропетровській, Чернівецькій та Одеській областях охоплення складає від 30 до 36%.

Інші новини