У Хмельницькій області зареєстрували спалах кишкової інфекції
В одній з громад Хмельницької області стався спалах кишкової інфекції серед дорослих. Попередній діагноз – гострий гастроентероколіт, харчова токсикоінфекція.
Захворіли 12 людей, мешканців м. Хмельницький, вони відвідували один з місцевих закладів громадського харчування. У всіх спостерігалась підвищена температура, нудота, багаторазова блювота та діарея.
На сьогодні 10 хворих госпіталізовані до медичних закладів, вони перебувають у стані середньої важкості. Двоє людей від госпіталізації відмовились та перебувають на амбулаторному лікуванні. Усі постраждалі пов’язують своє захворювання зі вживанням салату "Цезар", лабораторні дослідження тривають.
Фахівці Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб розпочали епідеміологічне розслідування спалаху, зокрема, провели бактеріологічне обстеження, відібрали проби харчових продуктів, води та змивів.
Також організоване медичне спостереження за контактними особами у домашніх осередках.
Гострі кишкові інфекції є контактним захворюванням, яке передається через вживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Причиною збільшення таких захворювань є недотримання населенням норм безпеки їжі, води та гігієни рук.
Як уникнути гострих кишкових інфекцій:
- дотримуйтесь гігієни рук;
- мийте їжу під проточною водою;
- термічно обробляйте їжу;
- не купуйте соленої та вʼяленої риби на стихійних ринках;
- не купуйте готову їжу в місцях, де неналежно зберігають продукти;
- зберігайте в холодильнику сирі продукти та приготовлену їжу окремо;
- висушуйте посуд після його миття;
- кип’ятіть воду, якщо маєте сумніви в її якості.