Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві на Центральному вокзалі перевірятимуть показники здоров’я серця і проведуть тренінг з першої допомоги
28.09.2023
16:04

У Києві на Центральному вокзалі перевірятимуть показники здоров’я серця і проведуть тренінг з першої допомоги

У п’ятницю, 29 вересня, на Центральному вокзалі Києва до Всесвітнього дня серця відкриється тематична локація "Містечко здоров'я", на якій кожен охочий зможе пройти безкоштовний скринінг і перевірити основні показники здоров’я свого серця та навчитись правилам першої допомоги. Захід пройде за підтримки Укрзалізниці. 

На локації можна буде перевірити показники здоров’я, які впливають на виникнення хвороб серця та судин:

  • виміряти артеріальний тиск
  • оцінити рівень залежності від тютюну
  • отримати консультацію лікаря-кардіолога
  • отримати інформацію про здорове харчування, фізичну активність та дізнатись про дієві способи кинути курити задля профілактики хвороб серця і судин
  • навчитись правилам домедичної допомоги, а саме серцево-легеневої реанімації та користування дефібрилятором з інструкторами FAST
  • зробити профілактичне щеплення від COVID-19 (дорослим і дітям) та щеплення КПК (кір, паротит, краснуха)  для дітей до 17 років. 

У межах заходу Міністерство охорони здоров’я та Центр громадського здоров’я проведуть спільний брифінг щодо поточної ситуації з хворобами серця в Україні, впливу війни на статистику серцево-судинних захворювань та кроків профілактики і підтримки здоров’я.  Учасники: Ігор Кузін, головний державний санітарний лікар України; Ірина Сорока, завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань (НІЗ) ЦГЗ; Сергій Сіромаха, кардіохірург, головний лікар Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова.

Місце проведення заходу: Київ, Центральний залізничний вокзал 

Початок брифінгу: 9:30

Графік роботи локації: 9:00 – 16:00.

Проведення тренінгу з першої допомоги та старт роботи локації "Містечко здоров'я": з 10:00

Щороку від хвороб серця та судин помирає майже півмільйона українців. Деякі серцево-судинні захворювання тривалий час можуть мати безсимптомний перебіг і проявитися вже на стадії таких грізних ускладнень як інфаркт або інсульт чи призвести до раптової смерті. В умовах повномасштабної війни пильнувати здоров’я серця особливо важливо, дотримуйтесь простих правил: не вживайте тютюн, збалансовано харчуйтесь, відмовтесь від алкоголю, підтримуйте фізичну активність та вчасно звертайтесь до лікаря при появі будь-яких скарг.

Водночас уміння надати першу допомогу – необхідність як в реаліях війни, так і при сумній статистиці хвороб серця серед населення. Адже у ситуаціях, коли в людини зупиняється серце, рахунок йде на хвилини. Тому навчитись надавати першу медичну допомогу – рятувати життя. 


 

Інші новини