Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві представили проміжні результати дослідження замісної терапії інноваційним препаратом “Buvidal”: результати позитивні
05.12.2023
18:11

У Києві представили проміжні результати дослідження замісної терапії інноваційним препаратом "Buvidal": результати позитивні

У Києві фахівці Центру громадського здоров’я України представили проміжні результати дослідження щодо ефективності терапії інноваційною пролонгованою формою бупренорфіну “Buvidal” в Україні. Відмінність цього препарату від таблетованих форм терапії полягає у тому, що він містить бупренорфін пролонгованої дії та вводиться ін’єкційно один раз на місяць. Тому під час терапії препаратом “Buvidal” пацієнту не потрібно щоденно відвідувати заклад охорони здоровʼя. 

Проміжні результати опитування пацієнтів на робочій зустрічі 1 грудня представила головна фахівчиня з наукових досліджень ЦГЗ Софія Огороднік. Дані опитування свідчать, що більшість пацієнтів позитивно оцінюють досвід лікування. За їхніми словами, перевагами такої терапії є мобільність, покращення сну, покращення відносин з рідними, зменшення рівня тривоги та депресії, а також покращення ситуації на роботі через появу більшої кількості вільного часу. 

Станом на 27 листопада до лікування з використанням бупренорфіну пролонгованої дії було залучено 215 пацієнтів у 10 регіонах країни. Фахівчиня ЦГЗ розповіла, що близько третини пацієнтів завершили лікування та перейшли на таблетовану форму терапії, а частина пацієнтів змогла завершити лікування ЗПТ. Незважаючи на те, що показники вибуття з лікування здаються досить високими, вони все ж корелюються з наданими виробником даними. 

Найчастіше пацієнти заявляли про бажання завершити лікування “Buvidal”, аргументуючи це відчуттям більшої впевненості під час використання саме таблетованих форм терапії, своєю звичкою щодня приймати препарат, а також через синдром відміни, симптоми якого починали виникати раніше ніж наступна інʼєкція.

Результати досліджень також показали, що велика кількість пацієнтів продовжували вживати алкоголь перебуваючи на лікуванні. Відтак, це може бути однією з причин незадовільного самопочуття пацієнтів раніше, ніж очікувані 3-4 тижні. Що, своєю чергою, корелюється з даними іншого, кабінетного дослідження: “Вживання алкоголю та зловживання ним особами, які вживають опіоїди та пацієнтами ЗПТ”, зокрема в частині розповсюдженості поєднаного вживання.

Також на зустрічі про свої враження від терапії препаратом “Buvidal” розповіли й пацієнти. Зокрема, їхній досвід підтверджує проміжні результати досліджень.

Наразі можна зробити проміжні висновки про те, що “Buvidal” є ефективним препаратом для замісної підтримувальної терапії, який значно покращує медичні та соціальні характеристики пацієнтів. Дослідження з використання препарату тривають, як і набір пацієнтів. Детальніше про те, як долучитися до терапії “Buvidal” ви можете дізнатися у свого лікаря.

В Україні замісну підтримувальну терапію (ЗПТ) із використанням “Buvidal” почали проводити на початку цього року. Це стало можливим завдяки гуманітарній допомозі від компанії-виробника “Camurus” та за технічної підтримки, яку надає міжнародна організація PATH. Дізнатися більше про препарати ЗПТ, зокрема й “Buvidal” можна за посиланням.


Інші новини