Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Львівській області відбувся круглий стіл з питань тестування на ВІЛ-інфекцію
30.08.2023
13:50

У Львівській області відбувся круглий стіл з питань тестування на ВІЛ-інфекцію

Представники Центру громадського здоров’я, ВООЗ, CDC, ДОЗ (Департамент охорони здоров'я) Львівської ОДА, МДК (мультидисциплінарні команди) Львівської області, керівники та лікарі закладів охорони здоров'я (ЗОЗ), які надають послуги з тестування на ВІЛ, днями провели у Львові круглий стіл з питань тестування на інфекцію вірусу імунодефіциту людини. 

Під час зустрічі було розглянуто стан надання послуг тестування у Львівській області за 6 місяців 2023 року. Також учасники заходу визначили та обговорили основні проблеми та бар’єри у розширенні доступу до ПТВ (послуг тестування на ВІЛ) та доведення вперше виявлених ЛЖВ (людей, що живуть з ВІЛ) під медичний нагляд, з якими стикаються у своїй роботі мультидисциплінарні команди.

"Важлива зустріч, у ході якої було не лише представлено результати навчання лікарів первинної ланки надання медичної допомоги у вигляді зростання кількості обстежень та виявлення ВІЛ, а і винесено на обговорення таких сенситивних питань як: відслідковування доведення ЛЖВ під нагляд, комунікація між ЗОЗ ВІЛ-служби та ЦПМСД (центру первинної медико-санітарної допомоги), забезпеченість ШТ (швидких тестів) та дієвість маршрутів пацієнтів. За результатами жвавої дискусії намічений план дій для удосконалення командної роботи усіх стейкхолдерів дотичних до профілактики, діагностики та лікування ВІЛ", - заявила Алла Троценко, лікарка-інфекціоністка та фахівчиня відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ.

Так, у межах круглого столу його учасники були ознайомлені з результатами реалізації проєкту з навчання лікарів ПМСД послуг тестування на ВІЛ на базі закладів охорони здоров’я м. Львова. Крім того, було визначено системні бар’єри обстеження пацієнтів на ВІЛ та доведення вперше виявлених ЛЖВ під медичний нагляд та шляхи їхнього подолання. 

За результатами зустрічі було розроблено короткостроковий план з поліпшення послуг з тестування на ВІЛ-інфекцію на базі ЗОЗ.

Як повідомляв Центр громадського здоров’я, у липні 2023 року в Україні офіційно зареєстровано 940 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 226 пацієнтів діагностовано СНІД, а 79 людей померли від СНІДу.

 

Інші новини