Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна на семінарі ВООЗ представила досвід з інфекційного контролю за туберкульозом в умовах війни
01.11.2023
10:19

Україна на семінарі ВООЗ представила досвід з інфекційного контролю за туберкульозом в умовах війни

Профілактика туберкульозу (далі - ТБ) та систематичний скринінг на ТБ є пріоритетними напрямками в подоланні ТБ, які є наскрізними і в Плані дій щодо боротьби з туберкульозом для Європейського регіону ВООЗ на 2023–2030 рр. Саме це й спонукало Європейську програму боротьби з туберкульозом у ЄРБ ВООЗ та Глобальну програму боротьби з туберкульозом у штаб-квартирі Всесвітньої організації охорони здоров’я організувати очний семінар з профілактики туберкульозу, скринінгу та інфекційного контролю з метою прискорення впровадження нових керівних принципів ВООЗ. 

Семінар орієнтований на країни високого пріоритету з ТБ Європейського регіону ВООЗ, до яких належить й Україна.  Від нашої країни участь у зазначеному семінарі беруть фахівці Міністерства охорони здоров’я України - Світлана Алексенко, головний спеціаліст відділу з питань профілактики інфекційних захворювань та імунопрофілактики Департаменту громадського здоров’я, та ДУ "Центр громадського здоров’я МОЗ України" - Ольга Сакальська, лікар-фтизіатр відділ управління та протидії туберкульозу.

 Цілі семінару:

1. Ознайомлення з поточними заходами політики та сучасними практиками в галузі скринінгу, профілактики туберкульозу та інфекційного контролю.

2. Визначення можливостей для зміцнення потенціалу країн щодо виконання рекомендацій ВООЗ у цих галузях.

3. Зміцнення регіонального та національного потенціалу в галузі профілактичного лікування ТБ, інфекційного контролю, систематичного скринінгу та активного виявлення випадків захворювання.

4. Представлення механізмів та інструментів для прискореного впровадження останніх рекомендацій ВООЗ.

5. Створення на національному рівні групи підтримки та реалізації заходів щодо профілактики туберкульозу, скринінгу та інфекційного контролю; початок планування заходів на 2024/2025 рр.

Очікувані результати:

1. Контекст та умови реалізації заходів щодо профілактики, скринінгу та інфекційного контролю документально зафіксовано та вивчено.

 2. Останні рекомендації ВООЗ та відомості про наявні механізми та інструменти реалізації взяті до відома.

3. У країнах створено групи підтримки та реалізації заходів операційних циклів подолання ТБ, запланованих на період 2024 -2025 рр.

Під час навчальних занять на семінарі представлені новітні стандарти ВООЗ, новий підхід до надання технічної допомоги за цими напрямами роботи із залученням нового складу регіональних консультантів та національних партнерів. Представники країн поділилися передовим досвідом у галузі профілактики, скринінгу та інфекційного контролю. Україна представила досвід застосування заходів інфекційного контролю за туберкульозом в умовах збройної агресії росії.

У межах засідань щодо оперативного планування групи країн провели круглі столи зі своїми консультантами ВООЗ для планування роботи в країні. На круглому столі представники України презентували проєкт операційного плану реалізації Стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню на 2024-2026 роки, де широко представлені питання систематичного скринінгу та активного виявлення випадків захворювання, профілактичного лікування ТБ, інфекційного контролю. 

Інші новини