Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
дослідження ВІЛ
28.12.2022
16:18

В Україні дослідили якість надання ВІЛ-послуг до та після початку повномасштабного вторгнення росії

Центр громадського здоров’я в співпраці із Центром соціальних експертиз ім. Ю. Саєнка провели дослідження, яке визначило рівень якості ВІЛ-послуг для цільових груп після переходу від донорського до державного фінансування в Україні та в умовах повномасштабної війни. 

Дослідження мало на меті визначити якість та доступність профілактичних послуг для людей із груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ, до яких входять: люди, які вживають наркотики ін’єкційно (ЛВНІ), особи, які надають сексуальні послуги за винагороду (СП) та чоловіки, які займаються сексом з чоловіками (ЧСЧ). У дослідження також було включено визначення рівня якості послуг з догляду та підтримки людей, які живуть з ВІЛ-статусом (ЛЖВ).

«Не дивлячись на повномасштабну війну, кількість та якість отриманих послуг з профілактики ВІЛ та догляду і підтримки людей з ВІЛ-статусом не знизилась, а залишилась на рівні показників довоєнного часу», — коментує результати дослідження Людмила Легкоступ, головна фахівчиня з управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ, — «Цього вдалося досягти завдяки стійкості соціальних працівників, координаційної роботи ЦГЗ та фінансової підтримки Глобального фонду і основних реципієнтів». 

За результатами дослідження, після початку повномасштабного вторгнення, значно зріс запит на консультування з питань запобігання ґендерному насильству серед людей, які надають сексуальні послуги, а серед людей, які живуть з ВІЛ значно підвищився запит на отримання гуманітарної допомоги.

За допомогою опитування, було визначено, які додаткові послуги потребують найбільше групи підвищеного ризику:

  • ЛВІН — видача налоксону (31%);
  • СП — тестування на вірусний гепатит B з використанням швидких тестів (32%);
  • ЧСЧ — тестування на сифіліс з використанням швидких тестів (31%).

Разом з тим, послуги, які наразі отримуються, з боку персоналу усіма респондентами оцінюються дуже високо. Індивідуальний підхід, ввічливість, неупередженість та висока кваліфікація персоналу — критерії, які отримали найвищі оцінки. А от найгірші показники отримали питання пов’язані з часом і вартістю доїзду до місця отримання послуг.

Дослідження проводилось шляхом опитування 5600 людей із 8 регіонів України (Дніпропетровської, Кіровоградської, Львівської, Одеської, Рівненської, Харківської, Черкаської областей та м. Київ).

Отримані результати можуть стати основою для впровадження послуг з тестування за допомогою використання мультитестів, оскільки попит на тестування на вірусні гепатити В, С та сифіліс серед представників груп підвищеного ризику збільшується.

Також дані можуть стати поштовхом для реалізації нової програми, яка передбачатиме компенсацію вартості проїзду для пацієнтів, або створення мобільних бригад, які виїжджатимуть на місце перебування клієнта. Такий підхід може збільшити число тих, хто отримуватиме кваліфіковані послуги з профілактики ВІЛ та догляду і підтримки людей з ВІЛ-статусом - переконані експерти.

Ознайомитися з результатами дослідження

Дослідження проведено в рамках реалізації проєкту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією у 2021–2022 роках.

Інші новини