Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні стартував Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху
06.05.2019
13:06

В Україні стартував Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху

Із 6 по 12 травня в Україні оголошено Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху, метою якого є привернути увагу суспільства до проблеми високої смертності під час аварій на дорогах. Тематичний тиждень розпочався проведенням прес-брифінгу за участі представників Центру громадського здоров’я МОЗ України, Центру демократії та верховенства права, Бюро ВООЗ в Україні, Глобального договору ООН в Україні, КП "Центр організації дорожнього руху", проекту PITBULL, ГО "Traffic Challenge", U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва»).

«Щороку у світі помирає більше 1,3 млн осіб внаслідок ДТП, крім того, десятки мільйонів отримують поранення або інвалідність щороку або їхнє життя зазнає змін через отримані травми, які мають тривалий вплив на здоров’я. Більшість цих смертей можна було уникнути, тому ми закликаємо кожного учасника дорожнього руху бути відповідальним, адже безпека дорожнього руху – це вибір кожного з нас», – зазначив Владислав Збанацький, заступник гендиректора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Також спікери закликали народних депутатів підтримати законопроект № 10131 щодо підвищення штрафів за недотримання правил дорожнього руху, що стосується нехтування вимогою до застосування ременя безпеки. Законопроект передбачає збільшення штрафних санкцій в 10 разів. Нагадуємо, що нині штраф складає 51 грн за нехтуванням пасками безпеки.

По закінченню брифінгу спікери представили інсталяцію «Передчасно згаслі життя», яка була оформлена із 300 свічок (саме така кількість людей в середньому щомісяця гине в ДТП в Україні). Кожна свічка була підписана іменем та мала різну висоту, що символізувало різну тривалість життя загиблих.

За даними Патрульної поліції України, в 2018 році кількість ДТП склала 150 120, в яких загинуло 3 350 осіб і більше 30 тис. травмовано. Із загального числа ДТП 12 073 сталося з вини водіїв і 743 – з вини пішоходів. Також 87 людей загинуло внаслідок керування в нетверезому стані і 52 – внаслідок перевищення швидкості.

Інші новини