Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Кількість ДТП у світі зростає — ВООЗ
07.03.2019
11:30

Кількість ДТП у світі зростає — ВООЗ

«ДТП — це не просто випадки, це те, чому можна запобігти», — зазначено у звіті Всесвітньої організації охорони здоров’я за 2018 р.

За даними ВООЗ, ситуація з ДТП погіршується. Смертність унаслідок аварій на дорогах зросла до 1,35 млн людей на рік, або в середньому близько 3 700 летальних випадків щодня.

Крім того, десятки мільйонів дістають поранення чи інвалідність щороку або їхнє життя змінюється через отримані травми. Ці втрати істотно впливають на життя сім’ї та суспільства загалом.

Існує багато причин для такої тенденції: швидка урбанізація, погані стандарти безпеки, недотримання правил дорожнього руху, водії під час кермування відволікаються чи перевтомлюються, інші сідають за кермо під впливом наркотиків або алкоголю, перевищують швидкість, нехтують пасками безпеки та захисними шоломами.

Неабияк вражає у звіті ВООЗ інформація про те, що травмування внаслідок ДТП є головною причиною смерті людей у віці 5–29 років.

Центр громадського здоров’я МОЗ України пропонує ознайомитися зі статистикою ДТП у нашій країні за 2018 р. (дані річного звіту Патрульної поліції України).

 

Для зменшення кількості ДТП у нашій державі ухвалено Стратегію підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.06.2017 № 481-р) і затверджено План заходів щодо реалізації Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 № 231-р).

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 р. № 153 «Про утворення Координаційної ради з безпеки дорожнього руху» затверджено положення та склад Координаційної ради. Рада є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України, утвореним з метою реформування системи безпеки дорожнього руху. Постанова Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 435 «Про затвердження Державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року» визначає фінансування заходів з безпеки дорожнього руху за рахунок коштів Державного дорожнього фонду, що передбачені у Державному бюджеті України на відповідний рік для центральних органів виконавчої влади, відповідальних за її виконання, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Центр громадського здоров’я МОЗ України закликає водіїв та пішоходів бути обережнішими, берегти своє життя і не наражати на небезпеку інших.

Повернімо вулиці нашим дітям — вони мають право почуватися у безпеці!

Інші новини