Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні триває реформа системи крові
02.11.2018
17:30

В Україні триває реформа системи крові

Жовтень цього року був багатий на події, важливі для розвитку системи крові в Україні.

Так, 3 жовтня в рамках 27-ї Міжнародної медичної виставки Public Health 2018 відбулося публічне обговорення «Реформа системи крові: очікуваний крок назустріч євроінтеграції та перспективи розвитку».

Захід було організовано Центром громадського здоров’я, Фондом розвитку публічно-приватного партнерства в охороні здоров’я і ДП «Прем’єр Експо».

Головні лікарі станцій переливання крові з усіх областей України та представники інших відомчих установ розглянули практичні питання, що постають перед кожним закладом у цій сфері:

  • зміни в системі охорони здоров’я України в рамках реформи системи крові;
  • державно-приватне партнерство та економічна ефективність діяльності установ системи крові;
  • запровадження нових підходів та інновацій;
  • популяризація безоплатного, добровільного та регулярного донорства з метою рекрутингу донорів, а також розвитку установ системи крові.

Зокрема, спеціалісти обговорили реформування системи крові, план втілення економічних та структурних змін, потенційні шляхи розвитку. Учасники зустрічі поділилися досвідом першого року реструктуризації системи крові в Києві, де вже відбулися важливі зміни, як-от створення лікарняних банків крові.

Особливу увагу було приділено розвитку державно-приватного партнерства в системі охорони здоров’я: особливостям та перспективам такої співпраці, специфіці взаємовідносин між державою, приватним та міжнародним фінансовими секторами.

9 жовтня розпочався дводенний захід, організований Американським міжнародним альянсом охорони здоров’я (АМАОЗ) в Україні. Головні лікарі станцій переливання крові з усіх областей разом з міжнародними експертами обговорили загальну стратегію та напрями розвитку безпеки крові в Україні.

Перший день було присвячено щорічній зустрічі зацікавлених сторін щодо забезпечення сталості досягнень Проекту з безпеки крові в Україні. Захід відкрили заступниця міністра охорони здоров’я України Ольга Стефанишина та генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Володимир Курпіта.

Головною подією стало оприлюднення результатів оцінювання 16 станцій переливання крові країни із застосуванням адаптованого інструменту самооцінювання закладів служби крові EuBIS.

Другого дня відбувся семінар «Організація трасфузіологічної допомоги в закладах охорони здоров’я», на якому обговорювали питання розвитку та аудиту трансфузілогічної медичної допомоги, принципи управління запасами крові, транспортування, зберігання та випуску її компонентів («холодовий ланцюг крові»).

А 31 жовтня завершилася дводенна міжнародна конференція «Добровільне безоплатне донорство» за участю експертів з Білорусі, Данії, Казахстану, Норвегії, Польщі, Туреччини.

Захід було організовано за підтримки Всеукраїнської громадської організації «Асоціація служби крові України», Міністерства охорони здоров’я України, Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика та АМАОЗ в Україні.

Фахівці станцій переливання крові з усіх областей України та інших відомчих установ розглянули практичні питання реалізації добровільного безоплатного донорства, а саме:

  • тенденції розвитку донорства в Україні;
  • основні засади формування добровільного безоплатного донорства за рекомендаціями ВООЗ і Ради Європи, а також методи залучення молоді;
  • промоцію добровільного донорства в організаціях, підприємствах та органах місцевого самоврядування.

Відкрив конференцію Володимир Курпіта, який наголосив на важливості розвитку добровільного безоплатного донорства в Україні. Також гендиректор ЦГЗ нагадав основні принципи реформування системи крові: безпека, цілісність, якість, інноваційність, підзвітність, повага та визнання.

Учасники заходу дізналися про досвід інших країн та отримали практичні рекомендації з розвитку і функціонування добровільного безоплатного донорства у країнах Європи та Азії.

Інші новини