Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні вивчатимуть поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань
14.05.2019
11:45

В Україні вивчатимуть поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань

В Україні вперше буде здійснено STEPS — загальнонаціональне дослідження для вивчення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань (НІЗ).

Дослідження STEPS відображає поетапний підхід ВООЗ до епідеміологічного нагляду за факторами ризику НІЗ (STEPwise approach to noncommunicable disease risk factor surveillance) і є простим, стандартизованим методом збирання, аналізу і поширення даних у країнах — членах ВООЗ.

Інструмент STEPS охоплює три різних рівня «кроків» з оцінювання факторів ризику: анкетування, фізичні вимірювання і біохімічні вимірювання. Кожен рівень поділяється на основні, розширені та додаткові модулі, які можуть бути використані у дослідженні залежно від умов і потреб різних країн.

Результати досліджень можна використовувати не тільки для відображення тенденцій всередині країни, але й для порівнянь між країнами. Зокрема, вони міститимуть соціально-демографічні показники, рівень вживання алкоголю і тютюну, інформацію щодо харчування, фізичної активності, результати вимірювання тиску, глюкози, холестерину, наявність хвороб системи кровообігу, дані фізичного огляду і біохімічні показники.

В Україні, окрім основних і розширених модулів, рекомендованих ВООЗ, Міністерство охорони здоров’я України ухвалило рішення про дослідження додаткових модулів з таких пріоритетних тем, як психічне здоров’я, насильство і травми, рак шийки матки.

Неінфекційні захворювання (НІЗ) — як-от серцево-судинні захворювання, рак, діабет, хронічні респіраторні захворювання, психічні захворювання — є головною причиною смертності у світі. Основними причинами виникнення НІЗ є метаболічні фактори ризику (підвищення тиску, рівня глюкози, холестерину, надлишкова вага та ожиріння), поведінкові фактори (споживання тютюну та алкоголю, нездорове харчування, недостатня фізична активність) і фактори навколишнього середовища (забруднення та інші).

НІЗ в Україні є причиною більш ніж 80% втрачених років потенційного життя через передчасну смертність та інвалідність, а також близько 90% всіх смертей з високим рівнем передчасної смертності, особливо від серцево-судинних захворювань. Україна все ще не має загальнонаціональних репрезентативних даних про основні фактори ризику неінфекційних захворювань, що є перешкодою для прийняття науково обґрунтованих рішень з метою покращення ситуації.

Для отримання об’єктивної інформації про поширення факторів ризику НІЗ та подальшої розробки підходів до профілактики і боротьби з НІЗ в Україні вперше буде здійснено національне репрезентативне дослідження STEPS.

Дослідження STEPS проводитиме Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України спільно з Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка. Всі етапи дослідження STEPS відбуватимуться під технічним експертним керівництвом ВООЗ за підтримки Світового банку.

18 квітня 2019 р. відбулося перше засідання координаційного комітету для обговорення майбутнього національного дослідження під орудою Міністерства охорони здоров’я України та за участю експертів з провідних установ громадського здоров’я, дослідницьких агенцій, міжнародних і громадських організацій.

Методологія STEPS дає змогу дослідити поширеність НІЗ та їхніх факторів ризику за допомогою стандартизованого анкетування, фізичних та біохімічних вимірювань.

Дослідження охоплюватиме доросле населення України (міське і сільське) із загальною вибіркою 7 700 осіб. Дані розпочнуть збирати у червні 2019 р., а результати дослідження мають бути готові у грудні 2019 р.

Результатом дослідження стануть репрезентативні національні дані, які можна буде порівнювати з міжнародними:

  • рівень вживання алкоголю і тютюну;
  • рівень споживання овочів і фруктів;
  • рівень споживання солі;
  • історія НІЗ та їх лікування;
  • поширеність надмірної ваги та ожиріння, підвищеного артеріального тиску, рівня глюкози у крові та холестерину.

Додатково до стандартного блоку STEPS Міністерство охорони здоров’я України вирішило інтегрувати в дослідження додаткові теми, пов’язані з громадським здоров’ям: психічне здоров’я (депресія та самогубство), насильство і травми, рак шийки матки (скринінг та подальший контроль).

ВООЗ рекомендує країнам повторювати дослідження STEPS раз на п’ять років, щоб відстежувати тенденції, контролювати наявні політики у сфері охорони здоров’я та покращувати профілактику і контроль НІЗ.

Опитування STEPS охоплює 11 з 25 індикаторів, зазначених у Глобальному плані дій ВООЗ із профілактики та боротьби з НІЗ на період 2013–2020 рр. та у Глобальній системі моніторингу для запобігання та контролю НІЗ, що стосується 7 з 9 глобальних цілей. Таким чином, це дослідження є одним із найважливіших заходів у сфері запобігання та контролю НІЗ. Дослідження STEPS надасть достовірну інформацію стосовно провідних факторів ризику НІЗ, їхнього розподілу та зв’язку із соціально-економічними характеристиками, що робить його найціннішим інструментом для розробки й моніторингу стратегій профілактики та боротьби з НІЗ.

Інші новини