Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні за вісім місяців виявили 57 випадків ботулізму, двоє людей померли
14.09.2023
08:50

В Україні за вісім місяців виявили 57 випадків ботулізму, двоє людей померли

Гостра фаза ліквідації наслідків теракту на Каховській ГЕС минула, зараз проводиться рутинний моніторинг води. Про це в ефірі телемарафону заявив головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Кузін.

За його словами, на сьогодні на території Херсонської області не бачать суттєвих ризиків, але разом з тим, за весь період спостереження влітку було зафіксовано два повідомлення про підозру на холеру. "Один випадок був у Запорізькій області, інший - у Чернігівській. За підсумками швидких тестів були позитивні результати, але під час епідемічного розслідування цей діагноз було знято. Служби усі відпрацювали адекватно, були обстежені контактні особи, зараз цей процес у рутинній фазі", - розповів Ігор Кузін.

Головний санітарний лікар повідомив про те, що за 8 місяців було зафіксовано 57 випадків захворювання на ботулізм (4 - у дітей). Вони були здебільшого пов’язані зі вживанням риби та продуктів з неї. "Серед цих випадків, на жаль, два закінчилися смертю - це у місті Київ та у Запорізькій області", - зазначив заступник міністра охорони здоров’я України.

Він додав, що "лідерами" за захворюванням на ботулізм є  Житомирська та Чернігівська області, де фіксуються найвищі ризики поширення цієї інфекційної хвороби. 

Що таке ботулізм, як вберегтися від нього?

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає внаслідок вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. 

Щоб вберегтися від ботулізму, слід уникати споживання наступних продуктів, якщо сумніваєтесь у їхній якості та умовах зберігання або транспортування:  

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м'ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва.

Симптоми ботулізму:

  • виражена втома, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль;
  • зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), "пелена" перед очима, сухість у роті та горлі, а також труднощі з ковтанням та мовленням;
  • блювання, закреп і здуття живота;
  • параліч дихальних м’язів.

За перших симптомів ботулізму не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться по медичну допомогу! Медсистема України готова до можливих випадків цього захворювання. Протиботулінічна сироватка є у достатній кількості. 

Інші новини