Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Чернівецькій області зареєстрували випадок кору
20.09.2023
18:19

В Україні зареєстровано новий випадок кору

В Україні зареєстровано новий випадок кору, який зафіксували у Чернівецькій області. Захворювання виявлено у трирічної дитини, вакцинальний статус якої — з'ясовується. 

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, дитина мала отримати перше щеплення КПК у 12 місяців, а планове друге — коли дитині виповниться 6 років. Це перший випадок захворюваності в Чернівецькій області з початку 2023 року.  

Нагадаємо, в Україні залишається високим ризик спалаху кору, одна з причин якого – низьке охоплення вакцинацією. В країні триває "наздоганяюча" вакцинація дітей до 17 років проти кору, які пропустили планові щеплення КПК відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень. 

Кір – це небезпечне інфекційне захворювання, яке швидко поширюється в місцях масового перебування людей. Хвороба становить загрозу здоров'ю людини своїми ускладненнями, серед яких — пневмонія, вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), захворювання мозку (паненцефаліт),  а також інвалідність і смерть.

Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури приблизно через 10–12 днів після інфікування, яке триває 4–7 днів. На цій початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через декілька днів з'являється висип і розповсюджується по всьому тілу, а на 5-6 день зникає. 

При перших симптомах кору рекомендується відразу звернутися до сімейного лікаря. 

Зазначимо, що ліків від кору не існує. Єдиний спосіб захисту — це вакцинація двома дозами. Якщо дитина не отримала першу чи другу дози вакцини КПК за графіком відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, їй треба якнайшвидше їх надолужити. 

Якщо особа контактувала з хворим на кір, необхідно отримати вакцину КПК протягом перших 72 годин. 

Вакцинуватися можна у сімейного лікаря або педіатра, пунктах щеплень,  дитячих точках "Спільно" у межах партнерства з UNICEF. Разом з цим, в Україні діють 312 мобільних бригад, які забезпечують виїзди до віддалених районів, організованих колективів та маломобільних осіб. Вакцина надається державою безоплатно для дітей і осіб з групи ризику

Інші новини