Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні з’являться регіональні координаційні ради з питань громадського здоровʼя 
08.12.2023
16:00

В Україні з’являться регіональні координаційні ради з питань громадського здоровʼя 

У нашій країні створять регіональні координаційні ради з питань громадського здоров’я. Вони працюватимуть на громадських засадах як консультативно-дорадчі органи й координуватимуть виконання програм та проведення заходів у сфері громадського здоров'я, а також визначатимуть стратегічні напрями розвитку регіональних систем громадського здоровʼя.

Про це йдеться у рішенні уряду. Так, насамперед це стосується програм з протидії поширенню туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу, вірусних гепатитів, COVID-19, ГРВІ, інших інфекційних хвороб та комплексних заходів з імунопрофілактики, а також програми профілактики неінфекційних захворювань. 

Регіональні координаційні ради з питань громадського здоровʼя будуть створені за рішеннями ОДА. До їхнього складу увійдуть спрофільні заступники голів ОДА, керівники департаментів охорони здоровʼя, представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій, керівники центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ). 

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко на засіданні Кабміну наголосив, що ефективна система громадського здоров'я – це основа профілактичної медицини. 

"Крок за кроком ми переорієнтовуємо та відходимо від санітарного нагляду до комплексної багатопрофільної системи громадського здоров’я, яка дозволяє діяти на крок вперед, зокрема у питаннях боротьби з інфекційними хворобами. Більшість країн Європи обрали саме такий шлях, зосереджуючи увагу на зміцненні здоров’я громад, профілактиці захворювань і міжсекторальній взаємодії. Така переорієнтація дозволила країнам ЄС збільшити середню тривалість життя та поліпшити добробут громадян. Це ті підходи та фахова турбота з боку медичної системи, якої потребують і заслуговують українці", – заявив очільник МОЗ.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2023 року введено в дію Закон України від 06.09.2022 №2573-IX "Про систему громадського здоров'я". Цей документ розроблений з метою врегулювання механізмів створення ефективної системи громадського здоров’я в Україні, що сприятиме зміцненню здоров’я населення, запобіганню хворобам та збільшенню тривалості життя. 

Інші новини