Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вакцина БЦЖ: від чого захищає і як надолужити пропущене щеплення
26.04.2024
23:55

Вакцина БЦЖ: від чого захищає і як надолужити пропущене щеплення

Туберкульоз у маленьких дітей зрідка вражає лише легені та проявляється кашлем. Натомість від цієї хвороби страждають внутрішні органи, лімфатична система, кістки і навіть оболонки мозку.

Імунна система дитини не в змозі впоратися із збудником туберкульозу. Власне, імунна система дорослих теж часто не може цього зробити, адже туберкульозна паличка, потрапивши в клітини імунної системи, чудово там почувається, розмножується та поширюється організмом. Щоб її знищити, потрібна дуже організована імунна відповідь, більше схожа на спеціальну операцію, аніж на звичайний бій. Навіть невеликої кількості мікобактерій може бути достатньо для розвитку захворювання.

Але захистити дитину від важких наслідків туберкульозу можливо — достатньо щепити її в перші дні після народження вакциною БЦЖ. Щеплення ефективно захищатиме щонайменше п’ять років.

Щеплення БЦЖ роблять у пологовому будинку — на 3-5 добу життя. Якщо щеплення було пропущено, його необхідно зробити пізніше.

Перед вакцинацією дитину обов’язково огляне лікар. Якщо їй більше двох місяців, то перед щепленням зроблять пробу Манту для перевірки, чи не інфікована дитина бактеріями туберкульозу.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує одноразове щеплення вакциною БЦЖ немовлят у країнах, де досі поширений туберкульоз. На жаль, Україна — серед таких країн. Вакцина БЦЖ здатна забезпечити 90%-й захист дітей раннього віку від тяжких форм туберкульозу.

За даними Центру громадського здоров’я, у 2023 році 83,5% дітей першого року життя отримали щеплення від туберкульозу. Найменші показники охоплення вакцинацією БЦЖ дітей до року — у Житомирській (74,7%) та Київській (76,7%) областях.

Що робити, якщо ваша дитина з певних причин пропустила щеплення?

Медики наголошують: важливо надолужити пропущені щеплення. Для цього треба звернутися до сімейного лікаря чи педіатра — спеціаліст допоможе вам скласти індивідуальний графік щеплень.

Якщо ви переїхали в інше місто чи область, зверніться до найближчої амбулаторії, щоб разом з новим лікарем перевірити «вакцинальний статус» дитини і скласти графік необхідних оглядів та щеплень, які були пропущені.

Нагадаємо, що в Україні Національний календар профілактичних щеплень передбачає безоплатну вакцинацію проти 10 захворювань: туберкульозу, гепатиту B, кору, епідемічного паротиту (свинки), краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та хіб-інфекції.

Важливо вчасно робити усі щеплення за календарем. Якщо так сталося, що дитина пропустила одне чи декілька щеплень, потрібно якомога швидше надолужити їх.

Інші новини