Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вакцинація та донорство: чи можна здавати кров після щеплень
30.08.2023
10:01

Вакцинація та донорство: чи можна здавати кров після щеплень

Переливання крові дозволяє щорічно рятувати мільйони людей. Так, здавши кров один раз, ви можете врятувати три життя та отримати користь для власного здоров’я.

Та в деяких людей, які бажають стати донорами, виникає питання, скільки часу має минути після вакцинації, щоб здати кров. У МОЗ наголошують: здавати кров після щеплень можна. 

Здавати донорську кров можна одразу після вакцинації проти таких хвороб як: грип, COVID-19, правець, дифтерія та кашлюк, вірус папіломи людини (ВПЛ), менінгококова інфекція, пневмококова інфекція, поліомієліт (якщо це укол, не краплі), кліщовий енцефаліт, черевний тиф, чума, холера. 

Також ви можете стати донором крові одразу після профілактичного щеплення проти гепатиту А чи сказу.

Зачекайте 14 днів після вакцинації проти гепатиту B та жовтої лихоманки, лише тоді здавайте кров. 

Паузу в 28 днів до донації крові потрібно витримати після щеплень від кору, краснухи і паротиту, оперізувального лишаю та профілактичного щеплення від вітряної віспи.

На 12 місяців відкладіть донорство крові, якщо у вас була екстрена вакцинація проти сказу після укусу тварини. 

Після потенційного зараження гепатитом В й екстреного щеплення вакциною та / або було введення імуноглобуліну зачекайте 12 місяців, зробіть тест на антигени вірусу гепатиту В та антитіла до них. Й лікарі вирішать, чи можете ви стати донором. 

Як стати донором крові та її компонентів?

Перед тим, як ви вирішите піти на донацію, радимо перевірити, чи немає у вас тимчасових чи абсолютних протипоказань. У розділі "Кровопедія" від ДонорUA ви знайдете найповнішу інформацію про те, як готуватись до кроводач, які є протипоказання — тимчасові та абсолютні.

Щоб подивитись перелік медичних закладів, де можна здати кров, натисніть тут.

Як підготуватись до здачі крові?

Кров здають у першій половині дня. Перед цим варто добре виспатися, а напередодні — не перевтомлюватися. За 48 годин до донації не слід вживати алкоголь та медикаменти.

Протягом доби перед здачею крові необхідно дотримуватися нескладної дієти, відмовившись від:

  • молочних продуктів;
  • яєць;
  • жирного м’яса, ковбас, копчених виробів;
  • снеків і фастфуду;
  • жирних солодощів.

Основу вашого меню мають складати вуглеводи — каші, макарони, картопля (печена або варена), хліб. Жири краще вживати лише рослинні, м’ясо та рибу — нежирних сортів. Дозволені фрукти, сухофрукти, сухе печиво, солодкі сухарики. 

Перед донацією має бути легкий сніданок, наприклад, каша на воді, солодкий чай та печиво. Від кави ліпше відмовитись перед процедурою та після.

Утримайтеся від вживання тютюну 2 години перед здачею крові й 2 години після. 

Уникайте суттєвих фізичних навантажень після донації за можливості упродовж 12 годин, їжте вдосталь та вживайте достатньо рідини. 

Інші новини