Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
«Вчасна діагностика туберкульозу рятує життя», — Яна Терлеєва на фаховій школі з нагальних питань променевої діагностики
20.05.2024
16:04

«Вчасна діагностика туберкульозу рятує життя», — Яна Терлеєва на фаховій школі з нагальних питань променевої діагностики

Українські фтизіатри та рентгенологи, військові медики, представники Центру громадського здоров’я та інших країн взяли участь у фаховій школі «Нагальні питання променевої діагностики» в Кам’янці-Подільському.

Експерти обговорили питання променевої діагностики невідкладних станів черевної порожнини, вогнепальних поранень та гострих станів голови, а також приділили увагу темі подолання туберкульозу.

З доповіддю на тему організації раннього виявлення туберкульозу (ТБ) в Україні виступила керівниця відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ Яна Терлеєва.

«Ситуація з туберкульозом залишається складною — у квітні 2024 року в Україні його дігностовано у 1580 осіб. Разом із тим, це означає, що понад півтори тисячі людей розпочнуть лікування, яке врятує їхні життя. Цьогоріч з метою діагностування ЦГЗ вже було закуплено 4 комп’ютерних томографів, 12 стаціонарних і 34 портативних рентгенапаратів»,— зазначила Яна Терлеєва.

Сьогодні туберкульоз діагностують за допомогою методу дослідження Xpert MTB/Rif, рентгенографії чи комп’ютерної томографії (КТ). За направленням сімейного чи лікуючого лікаря КТ є безкоштовним.

Для сфери громадського здоров’я скринінг на ТБ є важливим — це сприяє поліпшенню епідеміологічної ситуації завдяки виявленню нових випадків ТБ, зниження його поширеності та можливості передачі хвороби. 

В умовах повномасштабної війни для діагностування ТБ широко застосовують моделі мобільних клінік — портативні рентгенапарати допомагають виявляти туберкульоз у громадах, наближених до лінії фронту, деокупованих територіях тощо.  

ЦГЗ за підтримки гранту Глобального фонду надалі працює над розширенням доступу до сучасних методів радіологічної діагностики легеневих патологій.  

Організаторами школи виступили ГО «Всеукраїнська асоціація рентгенологів», Управління охорони здоров’я Кам’янець-Подільської міської державної адміністрації та Видавничо-інформаційний центр «Медицина України».

 

Інші новини