Вибір на користь фруктів та ягід
Коли з’являється бажання поласувати чимось солодким, важливо звертати увагу на якість споживаних цукрів.
Фрукти як джерело природних цукрів
Фрукти (і сухофрукти) та ягоди є чудовим джерелом природних цукрів, що не лише задовольняють потребу в солодкому, але й постачають організму необхідні вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Вони:
- сприяють поліпшенню травлення: клітковина у фруктах допомагає підтримувати баланс мікрофлори кишечника, розвиток корисних бактерій та нормалізацію роботи травної системи;
- покращують настрій та знижують стрес: фрукти та ягоди, багаті на вітаміни групи B (наприклад, банани, яблука, полуниця) і мікроелементи, допомагають знижувати рівень стресу та тривоги, покращуючи психоемоційний стан;
- знижують ризик розвитку захворювань: регулярне вживання фруктів і ягід може значно зменшити ймовірність серцево-судинних недуг і діабету, зміцнюючи здоров’я в цілому.
Природні цукри у фруктах та ягодах значно корисніші для організму, ніж додані цукри в оброблених продуктах. Вміст у фруктах клітковини уповільнює засвоєння цукрів, що дозволяє уникнути різкого підвищення рівня цукру в крові і підтримує сталий енергетичний баланс протягом дня.
Вплив доданого цукру на здоров’я
Натомість рафінований цукор швидко засвоюється організмом, що може призвести до різких коливань рівня цукру в крові, підвищення інсуліну та, з часом, розвитку інсулінової резистентності. Це, своєю чергою, підвищує ризик ожиріння, метаболічних порушень, серцево-судинних захворювань і цукрового діабету.
Цукри в раціоні дітей
Особливо важливо звертати увагу на тип цукрів у раціоні дітей. Організм дитини активно розвивається, і для нормального росту та розвитку необхідний стабільний рівень енергії. Природні цукри з фруктів і ягід допомагають забезпечити дітей не лише енергією, але й поживними речовинами, які сприяють зміцненню імунної системи та розвитку всього організму.
Включайте у щоденний раціон дитини більше фруктів і ягід — і вона отримає смачний та корисний перекус, який позитивно вплине на її здоров’я та самопочуття.
Проєкт «5 кроків до здорового харчування» реалізується Центром громадського здоров’я за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.