Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров'я підбив підсумки пілотного проекту
02.10.2023
16:36

Відділи інфекційного контролю, гігієна рук та епіднагляд: Центр громадського здоров'я підбив підсумки пілотного проекту

Центр громадського здоров'я підбив підсумки пілотного проекту у сфері профілактики інфекцій, інфекційного контролю та протидії поширенню збудників з антимікробною резистентністю. 

Проект впроваджувався у Вінницькій, Хмельницькій і Тернопільській областях у плідній співпраці з Міністерством охорони здоров'я та Центром контролю та профілактики захворювань США. 

Так, протягом року в регіонах створювали відділи інфекційного контролю, 

впроваджували заходи з акцентом на гігієну рук, здійснювали епідеміологічний нагляд за інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги, включно із проведенням локального мікробіологічного моніторингу. 

Також було реалізовано низку заходів програми адміністрування антимікробних препаратів, насамперед в частині раціоналізації периопераційної антибіотикопрофілактики. 

Фахівці ЦГЗ впроваджували системи управління якістю та методології EUCAST в бактеріологічних лабораторіях та працювали на покращення підходів до управління медичними відходами.

"Нами було презентовано результати реалізації проектних активностей. Представники пілотних лікарень обмінялись отриманим досвідом, досягненнями та поділилися викликами, з якими зіштовхнулись. Однак найбільшим досягненням став безповоротний рух  на шляху покращення якості та безпечності медичної допомоги. Центр громадського здоров'я дякує міжнародним партнерам, пілотним закладам охорони здоров’я та ЦКПХ", – зазначив Роман Колесник, завідувач відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я.

Нагадаємо, що до пілотного проекту долучились три заклади охорони здоров'я та три центри контролю та профілактики хвороб на Вінниччині, Тернопільщині й Хмельниччині, що надають стаціонарну медичну допомогу. Головною метою проекту є формування мультидисциплінарних команд  — відділів інфекційного контролю, що впроваджуватимуть заходи з профілактики інфекцій та інфекційного контролю, покращення гігієни рук, адміністрування антимікробних лікарських засобів. 

У майбутньому фахівці Центру громадського здоров'я планують розширити набуті напрацювання і досвід на всі заклади охорони здоров'я України. 

Інші новини