Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відкрита реєстрація на вебінар "Презентація досліджень щодо самостійного прийому препаратів ЗПТ"
18.05.2023
18:49

Відкрита реєстрація на вебінар "Презентація досліджень щодо самостійного прийому препаратів ЗПТ"

23 травня о 12:00 відбудеться прямий ефір за участі експертів дослідження з вивчення Впливу широкомасштабної практики видачі препаратів ЗПТ для самостійного прийому пацієнтам на ефективність лікування та утримання в ньому».

Метою заходу є  презентація результатів дослідження щодо самостійного прийому препаратів ЗПТ, зокрема переваг та недоліків, надання рекомендації покращення стратегії лікування та призначення самостійного прийому препаратів ЗПТ медичними працівниками. 

Під час презентації будуть представлені доповіді експертів: 

  • Костянтин Думчев, науковий директор Українського інституту громадського здоров’я;
  • Софія Огородник, головний фахівець з наукових досліджень;
  • Іванчук Ірина, начальниця відділу управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдній залежності ЦГЗ.

Теми презентації:

1. Аналіз результатів якісного компоненту дослідження щодо впливу видачі препаратів ЗПТ «на руки для їх самостійного прийому» на ефективність лікування;

2. Результати кабінетного дослідження;

3. Поточний стан та міжнародні рекомендації щодо самостійного прийому препаратів ЗПТ.

Самостійний прийом препаратів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) – це корисний інструмент в руках лікарів та зручна практика для пацієнтів. За даними Центру громадського здоров’я самостійно прийом препаратів здійснює беззаперечна більшість учасників ЗПТ. 

Практика набула особливого значення під час пандемії Covid-19, коли показник пацієнтів, які перебувають на самостійному прийомі почав швидко рости. Наприклад, станом на 01 грудня 2019 року, на самостійному прийомі перебувало 35% всіх пацієнтів в Україні, а вже через рік цей показник сягнув 62%. Виклики для країни не закінчилися пандемією, а з початком повномасштабного вторгнення актуальність до видачі препаратів на руки тільки зросла. Станом на 1 березня 2023 року кількість пацієнтів, які перебувають на самостійному прийомі препаратів ЗПТ сягає 81%. Відтак актуальним є питання щодо ефективності такого підходу, його впливу на ефективність лікування та прихильність до нього. 

Згідно Порядку проведення ЗПТ осіб з психічними та поведінковими розладами існують критерії, яким пацієнт має відповідати для отримання препарату на руки. Як показує практика, інколи не просто забезпечити чітке дотримання критеріїв, проте головним пріорітетом в будь-яких питаннях медичної допомоги має бути здоров’я пацієнта, тому важливим є забезпечити правильний підбір дозування та знайти оптимальний баланс між автономією та безпекою пацієнта. 

Під час презентації експерти також дадуть відповіді на запитання: 

  • Який вплив широкомасштабної практики видачі препаратів ЗПТ для самостійного прийому пацієнтам на ефективність лікування та утримання в ньому;
  • Як Covid-19 вплинув на програму лікування ЗПТ? 
  • Які рекомендації національних та міжнародних керівництв щодо самостійного прийому препаратів ЗПТ?
  • Який поточний стан практики самостійного прийому препаратів ЗПТ? 

Збір даних для якісного компоненту дослідження забезпечив Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременко. 

Для реєстрації на подію, заповніть, будь ласка, онлайн-форму

Трансляція відбудеться на YouTube каналі Центру громадського здоров'я (лінк на трансляцію повідомимо згодом)

 

 

 

   

 

Інші новини