Вірусні гепатити та рак: як пов’язані та чи підвищує несвоєчасне лікування гепатитів ризик раку
Сьогодні, 4 лютого, - Всесвітній день боротьби проти раку. Його мета - привернути увагу суспільства до проблеми раку, підвищити обізнаність щодо його профілактики та лікування.
Серед різних типів раку окремо варто звернути увагу на гепатоцелюлярну карциному (ГЦК). Це злоякісне новоутворення формується в печінці. Найчастішою причиною раку печінки є цироз печінки, який виникає через інфікування людини вірусом гепатиту В (ВГВ) чи С (ВГС), зловживання алкоголем, впливу токсичних речовин на організм та інші.
ГЦК – найпоширеніший тип первинного раку печінки (85-90%) і на сьогодні є найчастішою причиною смерті людей з ВГВ і ВГС. За даними ВООЗ, ГЦК – третя найпоширеніша причина смертності від раку в усьому світі (830 000 випадків щорічно).
Водночас, за даними ВООЗ, близько 350 млн людей у всьому світі живуть з хронічними вірусними гепатитами, а щороку фіксується приблизно 3 млн нових випадків інфікування. Проте більшість людей навіть не здогадується про свій статус, оскільки вірусні гепатити можуть тривалий час протікати безсимптомно, а симптоми можуть проявитися лише на пізніх стадіях.
Наразі Україна централізовано закуповує швидкі діагностичні тести для виявлення ВГВ та ВГС. Завдяки цьому пройти тестування можна у свого сімейного лікаря і вже за 15 хвилин дізнатися результат.
Запобігти ускладненням від вірусних гепатитів можна завдяки вакцинації проти ВГВ та лікуванню ВГС новими препаратами прямої противірусної дії, ефективність лікування якими становить 95%.
Тестування на вірусні гепатити, вакцинація проти ВГВ та доступ до сучасних препаратів – це ефективні заходи для виявлення та запобігання гепатоцелюлярній карциномі. А вчасно діагностований та вчасно пролікований гепатит – ключовий підхід для зниження розвитку ГЦК та збереження здоров’я печінки.
Раніше Центр громадського здоров’я розповідав, як зловживання алкоголем може впливати на розвиток різних типів раку. Зокрема, й надмірне вживання алкоголю пов’язане з вдвічі вищим ризиком розвитку двох типів раку печінки (гепатоцелюлярної карциноми та внутрішньопечінкової холангіокарциноми). Дослідження свідчать, що навіть невеликі дози алкоголю є шкідливими, оскільки печінка може виробляти токсичні речовини з алкоголю ще до розвитку цирозу, що може сприяти розвитку раку печінки.
Детальніше про те, що варто знати про рак та що робити для його профілактики, читайте на сайті ЦГЗ.