Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ВООЗ нагадує про необхідність носити маски через зростання захворюваності на COVID-19
08.01.2024
08:53

ВООЗ нагадує про необхідність носити маски через зростання захворюваності на COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров'я нагадала про необхідність носіння масок та дотримання дистанції на тлі зростання захворюваності на коронавірус та грип. Про це написав генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.

"Захворювання дихальних шляхів, спричинені COVID-19, грипом та іншими патогенами, зростають у багатьох країнах протягом кількох тижнів, й очікується, що це триватиме і після свят", — стверджує він. 

Тож у ВООЗ радять людям "використовувати маски, не забувати про провітрювання та дотримуватися дистанції, щоб зменшити вплив", а також переконатися, що ви та ваші рідні зробили щеплення проти COVID-19 та грипу.

Крім того, Тедрос Адханом Гебреєсус закликав уряди країн забезпечити доступ населення до надійних тестів, методів лікування та щеплення, особливо для тих, хто перебуває у групі ризику. 

"Здійснюйте й надалі епіднагляд, проводьте секвенування й звітуйте, щоб відстежувати еволюцію вірусу COVID-19, а також надавайте чіткі повідомлення про ризики і заходи задля зниження ризику для вашого населення", – додав генеральний директор ВООЗ.

Згодом у МОЗ пояснили, коли та в яких випадках рекомендовано носити маски під час епідсезону в Україні.

Нагадаємо, 5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про припинення надзвичайної ситуації у зв'язку з COVID-19.

Найбільш ефективним методом запобіганню наслідків захворювання є доступна та безоплатна вакцинація. Отримати щеплення можна, звернувшись до сімейного лікаря або пунктів щеплень.

ЦГЗ нагадує, що в Україні затвердили оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 на 2023-2024 роки. Рекомендований курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з 3 щеплень. Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковим бустером через півроку після попереднього. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар залежно від стану пацієнта та епідемситуації в країні.

Читайте також:

У світі спостерігається сплеск захворюваності на COVID-19 — ВООЗ

Україна наближається до піку захворюваності на COVID-19

В Україні у грудні зареєстровано три випадки нового варіанту коронавірусу "Pirola"

Інші новини