Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ВООЗ рекомендує першу вакцину від малярії для дітей
07.10.2021
12:47

ВООЗ рекомендує першу вакцину від малярії для дітей

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує до використання вакцину від малярії – RTS, S/AS01 (торговельна назва Mosquirix), призначену для дітей, які мешкають у країнах Африки та інших регіонах з помірним та високим ступенем передачі хвороби. Рекомендація заснована на результатах пілотної програми вакцинації, що проводилась у Гані, Кенії та Малаві, й охопила 800 000 дітей. 

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус заявив: «Це історичний момент. Довгоочікувана вакцина від малярії для дітей – це прорив у науці, охороні дитячого здоров'я та у боротьбі з хворобою. Її використання разом із засобами профілактики, що діють нині, може щороку рятувати десятки тисяч молодих життів». 

Малярія залишається основною причиною дитячих хвороб і смертей в країнах Африки. Щорічно понад 260 000 африканських дітей у віці до п'яти років помирають від малярії. 

ВООЗ рекомендує вводити вакцину RTS, S/AS01 за схемою, що передбачає використання чотирьох доз, дітям від 5 місяців. 

Mosquirix – рекомбінантна вакцина проти малярії на білковій основі. Її розробку було розпочато ще у 1980-х роках у Бельгії. Подальшу роботу над вакциною вели спільно компанія GlaxoSmithKline (Велика Британія) та Walter Reed Army Institute of Research (США). Її ефективність коливається від 25% до 50% серед малюків та дітей першого року життя. 
 

Інші новини